36

Τα παιδιά των γυναικών οι οποίες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα ή αλλεργίες, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Οι μητέρες που ακολοθούσαν το παραδοσιακό διατροφολόγιο μείωναν κατά 80% την πιθανότητα να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος τα παιδιά τους. Μείωναν επίσης κατά 45% τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.

Ιδιαίτερα προστατευτική ήταν η κατανάλωση λαχανικών περισσότερες από οκτώ φορές την εβδομάδα, ψαριών περισσότερες από τρεις φορές και φακές περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα. Με αύξηση του κινδύνου σχετίζεται αντίθετα η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Περαιτέρω μελέτες απαιτώνται για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών αυτής της προστατευτικής δράσης και το αντίστοιχο παράθυρο έκθεσης [στη διάρκεια της κύησης]» γράφουν στην επιθεώρηση Thorax η Λένα Χατζή και οι συνεργάτες της.

H έρευνα παρακολούθησε 468 γυναίκες από την εγκυμοσύνη μέχρι τα 6,5 χρόνια μετά τη γέννηση.

Η διατροφή των ίδιων των παιδιών δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο άσθματος ή αλλεργιών μέχρι αυτή την ηλικία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ