Θαλάσσιες ψείρες και ιχθυοτροφεία εξολοθρεύουν τον άγριο σολομό
Ο άγριος ροζ σολομός θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μια πενταετία από τις ακτές του βορειοδυτικού Καναδά εξαιτίας των θαλάσσιων ψειρών που αναπαράγονται σε ιχθυοτροφεία, προειδοποιεί έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή.
36
Ο άγριος ροζ σολομός θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μια πενταετία από τις ακτές του βορειοδυτικού Καναδά εξαιτίας των θαλάσσιων ψειρών που αναπαράγονται σε ιχθυοτροφεία, προειδοποιεί έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή.
Yπό κανονικές συνθήκες, η θαλάσσια ψείρα Lepeophtheirus salmonis προσβάλλει ενήλικους σολομούς στον ανοιχτό ωκεανό. Οι νεαροί σολομοί συνήθως δεν επηρεάζονται από το παράσιτο καθώς μεταναστεύουν προς την ανοιχτή θάλασσα από τον τόπο γέννησής τους κοντά στις πηγές των ποταμών.
Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στα ποτάμια έχουν εμφανιστεί δεκάδες πελώρια δίχτυα μέσα στα οποία εκτρέφονται σολομοί. Τα ιχθυοτροφεία αυτά είναι παράδεισος για τις ψείρες και απειλούν και τα νεογέννητα άγρια ψάρια, αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Science.
Η μελέτη, που βασίστηκε σε δειγματοληψίες στα ποτάμια, υποδεικνύει ότι πυκνότητα των ιχθυοτροφείων ξεπέρασε το κρίσιμο σημείο το 2001, όταν οι νεαροί σολομοί που καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα άρχισε να μειώνεται έως και κατά 80% στην περιοχή του Αρχιπελάγους του Μπράουτον.
Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ο πληθυσμός του άγριου ροζ σολομού στον Καναδά θα έχει μειωθεί κατά 99% σε διάστημα τεσσάρων ετών, εκτιμά ο Μάρτιν Κρκόσεκ, του οποίου η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Καναδικό Ερευνητικό Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής.
Η εκτροφή σολομού αυξήθηκε δραματικά μετά την κατάρρευση του άγριου σολομού στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990. Ο Καναδάς είναι σήμερα τέταρτος σε παραγωγή μετά τη Χιλή, τη Νορβηγία και τη Σκοτία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βουλιαγμένη: «Σβήνουν» οι ελπίδες για τον 34χρονο δύτη που παρασύρθηκε στο «πηγάδι του διαβόλου»
- Η έκρηξη του Ριέρα για τον Γκέτσε που ανανεώνει στην ‘Αϊντραχτ Φρανκφούρτης
- Αλλαγή σκυτάλης στη Νέα Αριστερά: Νέος πρόεδρος ο Σακελλαρίδης – Ισορροπίες για τον επικεφαλής στη Βουλή
- Τραμπ, πόλεμος στο Ιράν, ηχηρό «όχι» των Ιταλών – Η Τζόρτζια Μελόνι σε τεντωμένο σχοινί
- «Ο μαγεμένος βοσκός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη στο θέατρο του Νέου Κόσμου
- Στοιχεία για Κοινό Κέντρο ΕΥΠ – Predator και ενδείξεις για κατασκοπεία στη δικαστική απόφαση για τις υποκλοπές



