Ο Κρεγκ Βέντερ δημοσιεύει το ατομικό του γονιδίωμα
Οι άνθρωποι είναι πιο διαφορετικοί μεταξύ τους απο ότι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα, δείχνει το πρώτο πραγματικά «ατομικό» γονιδίωμα, που δημοσιεύτηκε από τον αμφιλεγόμενο γενετιστή Κρεγκ Βέντερ. Στο μέλλον, όλοι θα μπορούμε να διαβάσουμε την προσωπική μας αλληλουχία και τα μυστικά της.
36
Οι άνθρωποι είναι πιο διαφορετικοί μεταξύ τους απο ότι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα, δείχνει το πρώτο πραγματικά «ατομικό» γονιδίωμα, που δημοσιεύτηκε από τον αμφιλεγόμενο γενετιστή Κρεγκ Βέντερ.
Παλαιότερες έρευνες έδειχναν ότι, από γενετική άποψη, οι άνθρωποι είναι σχεδόν πανομοιότυποι -όμοιοι κατά 99,9%. Η πλήρης αλληλουχία του Δρ Βέντερ επιβεβαιώνει τώρα ότι η ομοιότητα των ανθρώπων είναι στην πραγματικότητα μικρότερη, περίπου 99,5%. Με βάση τις νέες εκτιμήσεις, η γενετική ομοιότητα ανθρώπου-χιμπατζή θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, από το 99,5 στο 99 τοις εκατό.
Το γονιδίωμα του ερευνητή (δημοσιεύεται στην online επιθεώρηση PLoS Biology) διαφέρει σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια σημεία από την αλληλουχία «αναφοράς» του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με το γονιδίωμα αναφοράς, στο οποίο το DNA διαφόρων ανθρώπων αναμείχθηκε και στη συνέχεια διαβάστηκε, ο Βέντερ προσδιόρισε ξεωριστά την αλληλουχία και στα δύο αντίγραφα κάθε χρωμοσώματός -ένα αντίγραφο από τον πατέρα, ένα από την μητέρα.
Τα γενετικά «προσωπικά δεδομένα» του Βέντερ θεωρητικά αποκαλύπτουν ποιες είναι οι προδιαθέσεις του για ασθένειες και οι ιδιαιτερότητες του οργανισμού του (μεταξύ άλλων, έχει ένα γονίδιο που αυξάνει το κερί στα αυτιά). Ο ίδιος λαμβάνει ήδη προληπτικά μέτρα, όπως φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι γενετικές προβλέψεις επιβεβαιώνονται, σε άλλες δημιουργούν νέα μυστήρια. «Δεν μπορείς καν να προσδιορίσεις με 100% ακρίβεια αν έχω γαλάζια μάτια», παραδέχεται ο γαλανομάτης Βέντερ. «Όλοι πιστεύαμε ότι αυτό θα ήταν απλό».
Ο Κρεγκ Βέντερ, επικεφαλής σήμερα του ομώνυμου ινστιτούτου, ήταν ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε πρώτος το «προσχέδιο» του ανθρώπινου DNA, νωρίτερα από τη διεθνή κοινοπραξία στο Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος.
Έχει επίσης δημοσιεύσει το γενετικό χάρτη του σκύλου του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Ευαγγέλου και το «βραχυκύκλωμα» των διαιτητών από τον Λανουά
- Λίβανος: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πλήγματα του Ισραήλ στα νότια
- Λουτσέσκου: «Στενάχωρο ότι δεν πετύχαμε περισσότερα γκολ»
- Ποιες συντάξεις και επιδόματα καταβάλλονται έως παραμονή Χριστουγέννων
- Μία ήττα που αξίζει… άδεια μιας εβδομάδας
- Αγρότες: «Δεν μας τρομάζουν οι εισαγγελείς» – Συνεχίζουν ανυποχώρητα τα μπλόκα, ανοίγουν τα διόδια





