Η βιταμίνη C «δεν προστατεύει από το κρυολόγημα»
Σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη, τα συμπληρώματα βιταμίνης C δεν φαίνεται να προστατεύουν από το κοινό κρυολόγημα, εκτός από τις περιπτώσεις έντονης σωματικής καταπόνησης ή παρατεταμένης έκθεσης σε ακραίο κρύο.
36
Σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη, τα συμπληρώματα βιταμίνης C δεν προστατεύουν από το κοινό κρυολόγημα, εκτός από τις περιπτώσεις έντονης σωματικής καταπόνησης ή παρατεταμένης έκθεσης σε ακραίο κρύο.
Νέα μελέτη ανασκόπησης, την οποία υπογράφουν ερευνητέςστο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, επανεξέτασε 30 παλαιότερες έρευνες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 11.350 άτομα.
Το βασικό συμπέρασμα,γράφουν οι επιστήμονες στο Cochrane Library,είναι ότι βιταμίνη πρακτικά δεν προλαμβάνει το κρυολόγημα ούτε περιορίζει την ένταση των συμπτωμάτων, ακόμα και σε δόσεις μεγαλύτερες από 200 mg την ημέρα (η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 60mg).
Ωστόσο, στην περίπτωση ανθρώπων που υπόκεινται σε έντονο σωματικό στρες για μεγάλες περιόδους, όπως για παράδειγμα οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, τα συμπληρώματα βιταμίνης C φαίνεται ότι περιορίζουν στο μισό τον κίνδυνο κρυολογήματος.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως, η προστατευτική δράση είναι πρακτικά αμελητέα -η διάρκεια του κρυολογήματος μειώνεται κατά μόλις 8% στους ενήλικες και 13,6% στα παδιά. Μία από τις μελέτες που εξετάστηκαν, πάντως, προσφέρει ενδείξεις ότι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης στην αρχή του κρυολογήματος ίσως προσφέρουν οφέλη.
Ηάποψη ότι η βιταμίνη C προστατεύει από τις ιώσεις βασίζεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη χρησιμοποιείται από τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Ακούγεται ευλογοφανές από βιολογική άποψη επειδή η βιταμίνη C πράγματι βοηθά στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό μόνο αν κάποιος παρουσιάζει υποβιταμίνωση, κάτι πολύ σπάνιο», σχολίασε στο BBC εκπρόσωπος του Βρετανικού Διαιτητικού Συλλόγου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παρτιζάν – Ολυμπιακός: Στο Βελιγράδι για διπλό… τετράδας οι Ερυθρόλευκοι
- Έρευνα ΚΕΦΙΜ: Δουλέψαμε 177 ημέρες το 2025 για να πληρώσουμε φόρους
- Το πρώτο ρομπότ για μανικιούρ έκανε την εμφάνιση του – Δυσοίωνο το μέλλον για τα σαλόνια ομορφιάς
- Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ με φόντο τα ημιτελικά στο Καραϊσκάκη – Με Άρη στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, κόντρα στον ΟΦΗ η ΑΕΚ
- Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα των προημιτελικών
- Σώτης Βολάνης: Αποχώρησε αιφνιδίως από νυχτερινό σχήμα και το ανακοίνωσε μόνο στα social



