Μια γεωλογική ιδιοτροπία σώζει τις ΗΠΑ από τον καταποντισμό
Αν το υπέδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν αφύσικα θερμό, σχεδόν ολόκληρη η χώρα θα ήταν βυθισμένη κάτω από εκατοντάδες μέτρα νερού. Αν τα πετρώματα των ΗΠΑ ήταν κρύα όπως του Καναδά, το Λος Αντζελες θα βρισκόταν σε βάθος 1.144 μέτρων.
36
Αν το υπέδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν αφύσικα θερμό, σχεδόν ολόκληρη η χώρα θα ήταν βυθισμένη κάτω από εκατοντάδες μέτρα νερού, υπολογίζουν Αμερικανοί γεωλόγοι.
Αν τα πετρώματα των ΗΠΑ είχαν την ίδια θερμοκρασία με τα καναδικά πετρώματα, το Λος Αντελες θα βρισκόταν σε βάθος 1.144 μέτρων. Η πόλη Ντένβερ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, θα βρισκόταν στα 220 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Νέα Υόρκη θα βρισκόταν σε βάθος 435 μέτρων και το Μαϊάμι σε βάθος 735 μέτρων. Όσον αφορά τη Νέα Ορλεάνη, εκεί δεν θα υπήρχε πλέον ο φόβος των τυφώνων, αφού η πόλη θα βρισκόταν 736 μέτρα κάτω από το νερό.
Οι Ντέιβιντ Τσάπμαν και Ντέρικ Χάστεροκ του Πανεπιστημίου της Γιούτα εξηγούν στο Journal of Geophysical Research-Solid Earth ότι, χωρίς την ιδιαιτερότητα των υψηλών θερμοκρασιών, η βόρεια ακτή του Ειρηνικού και τα Βραχώδη όρη στο βορρά θα ήταν τα μόνα μέρη των ΗΠΑ που θα βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Θερμοκρασία και πυκνότητα
Οι δυο γεωλόγοι υπολόγισαν τη θερμοκρασία των πετρωμάτων σε διάφορα βάθη και περιοχές μετρώντας την ταχύτητα διάδοσης ηχητικών κυμάτων, τα οποία κινούνται πιο γρήγορα μέσα στα πυκνά και ψυχρά πετρώματα.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν υπολογισμούς βασιζόμενοι στη σχετικά χαμηλότερη θερμοκρασία (400°C) των κρυσταλλικών πετρωμάτων πάνω στα οποία εκτείνεται το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο κύριος παράγοντας που καθόριζε το ύψος των ηπείρων ήταν η πυκνότητα των πετρωμάτων. Οι ήπειροι, εξάλλου, «επιπλέουν» πάνω στο ρευστό μανδύα της Γης.
Οι νέοι υπολογισμοί, ωστόσο, δείχνουν ότι η θερμοκρασία είναι υπεύθυνη κατά το ήμισυ για την ανύψωση κάθε περιοχής. Όπως σχολιάζει ο Χάστεροκ στoν Courrier International, μέχρι σήμερα «οι ερευνητές δεν είχαν λάβει αρκετά υπόψη τους ούτε το ρόλο της θερμότητας στην δημιουργία των πετρωμάτων που σχηματίζουν τον ηπειρωτικό φλοιό, ούτε το γεγονός ότι η διαστολή του ανώτερου μανδύα έχει σαν συνέπεια τη μείωση της πυκνότητας».
Η μείωση της πυκνότητας του φλοιού τού δίνει πλευστότητα, ακριβώς όπως ο πάγος επιπλέει επειδή η πυκνότητά του είναι μικρότερη από την πυκνότητα του υγρού νερού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθεροι 130 από τους μαθητές καθολικού σχολείου που απήχθησαν τον Νοέμβριο
- Συνελήφθη 27χρονος για διακίνηση κοκαΐνης στην Κω – Ενεργούσε υπό τις εντολές 26χρονου έγκλειστου στη φυλακή
- «Έπεσε» το Χ με την γκολάρα του Ελ Κααμπί – Δείτε γκολ έργα τέχνης του Μαροκινού με «ψαλιδάκια»
- MEWC: O «LeBron James του Excel» – Πώς ένα κοινό εργαλείο γραφείου μετατρέπεται σε δυναμικό άθλημα
- Μπενίτεθ: «Η απόσταση από τους υπόλοιπους δεν είναι εύκολο να καλυφθεί…»
- Απίστευτο γκολ του Ελ Κααμπί στην πρεμιέρα του Μαρόκου στο Κόπα Άφρικα (vids, pics)





