Οι φυτικές ίνες δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου
Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματα μεγάλης προοπτικής μελέτης δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της καταναλισκόμενης ποσότητας των φυτικών ινών και του κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματα μεγάλης προοπτικής μελέτης δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της καταναλισκόμενης ποσότητας των φυτικών ινών και του κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ Αρθουρ Σατζκιν κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από ανάλυση των απαντήσεων που είχαν δώσει στα πλαίσια δημοσκόπησης περισσότεροι από 291.000 άνδρες και 197.000 γυναίκες, ηλικίας 50-71 ετών.
Το 10ο και το 90ο εκατοστιαίο τμήμα για την διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών αντιστοιχούσαν σε 6,6 και 15,9 στο σύνολο του δείγματος και στο 6,4 και 15.2 στους άνδρες και στο 7,0 και 16,8 στις γυναίκες.
Αναλύοντας την πρόσληψη φυτικών ινών από διαφορετικές πηγές, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι μόνο οι φυτικές ίνες που προέρχονταν από σιτηρά συσχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Ο σχετικός κίνδυνος μεταξύ αυτών με την υψηλότερη και την χαμηλότερη πρόσληψη ήταν 0,86. Η σχέση με τα σιτηρά ολικής άλεσης ήταν ισχυρότερη για τον καρκίνο του ορθού παρά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.