36

Μια 35 χρονη Βρετανίδα,η οποίαέμεινε στείρα έπειτα από αντικαρκινική θεραπεία, έχασε την ύστατη δικαστική μάχη στην προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει κατεψυγμένα έμβρυατα οποίαείχαν δημιουργηθεί παλαιότερα με το σπέρμα του τότε συντρόφου της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Νάταλι Έβανς, που θεωρεί ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι η «τελευταία της ευκαιρία» να αποκτήσει παιδί, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει επειδή ο πρώην φίλος της, Χάουαρντ Τζόνστον, έχει πλέον άρει τη συγκατάθεσή του.

Στην ίδια απόφαση είχε καταλήξει πέρυσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και νωρίτερα το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2000, όταν η Έβανς και ο Τζόνστον κατέφυγαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσουν παιδί. Στη διάρκεια των εξετάσεων η Έβανς έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο και οι ωοθήκες της έπρεπε να αφαιρεθούν. Οι γιατροί, ωστόσο, πρόλαβαν να δημιουργήσουν και να καταψύξουν έξι έμβρυα.

Το 2002 το ζευγάρι χώρισε και ο Τζόνστον ζήτησε από την κλινική να καταστρέψει τα έμβρυα. Η Έβανς, ωστόσο, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο πρώην φίλος της δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη και να άρει τη συγκατάθεσή του.

Η βρετανική νομοθεσία απαιτεί και τη συγκατάθεση και των δύο υποψήφιων γονιών μέχρι τη στιγμή της εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ