Νέα μικροαρχιτεκτονική στους επεξεργαστές της Intel από το 2008
Η Intel Corp. ανακοίνωσε τα σχέδιά της για μια σειρά επεξεργαστών νέας αρχιτεκτονικής που προγραμματίζεται να περάσουν σε μαζική παραγωγή το 2008. Τα τσιπ με την κωδική ονομασία Nehalem θα παράγονται με την τεχνολογία των 45nm και θα περιλαμβάνουν έως και οκτώ πυρήνες.
36
Η Intel Corp., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών του κόσμου, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για μια σειρά επεξεργαστών νέας αρχιτεκτονικής που προγραμματίζεται να περάσουν σε μαζική παραγωγή το 2008. Τα τσιπ της σειράς με την κωδική ονομασία Nehalem θα περιλαμβάνουν έως και οκτώ πυρήνες με δυνατότητα πολυνηματικής επεξεργασίας.
Οι επεξεργαστές Nehalem θα παράγονται με την νεώτερη κατασκευαστική τεχνολογία που περιορίζει το πάχος των καλωδιώσεων στα 45 νανόμετρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία σε παρουσίαση στο Σαν Φρανσίσκο. Η σμίκρυνση αυτή επιτρέπει τη συγκέντρωση περισσότερων τρανζίστορ πάνω στην ίδια επιφάνεια.
Η νέα μικροαρχιτεκτονική της Intel μεταξύ άλλων ενσωματώνει στον ίδιο τον επεξεργαστή έναν ελεγκτή μνήμης, που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε διαφορετικό τσιπ, για να επιταχύνει τη συνεργασία του επεξεργαστή με τη μνήμη RAM. Η AMD, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Intel, έχει υιοθετήσει αυτή την πρακτική από το 2003 με τη σειρά επεξεργαστών Οpteron για διακομιστές.
Στο μεταξύ, η κατασκευαστική τεχνολογία των 45 νανομέτρων θα χρησιμοποιηθεί από φέτος στη σειρά επεξεργαστών με την κωδική ονομασία Penryn, που βασίζονται στη σημερινή μικροαρχιτεκτονική της σειράς Core 2 Duo. Τα νέα, πυκνότερα τσιπ θα περιλαμβάνουν έως και 820 εκατ. τρανζίστορ και τέσσερις πυρήνες και θα βασίζονται σε νέα υλικά για τον περιορισμό της διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με το CNet.com, οι επιδόσεις των τσιπ Penryn θα είναι 20% υψηλότερες από των Core 2 Duo στα βιντεοπαιχνίδια και 45% σε εφαρμογές πολυμέσων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η γαλλική κυβέρνηση επιβιώνει ψηφισμάτων μομφής για τη συμφωνία Mercosur
- Μεντιλίμπαρ: «Πρέπει να είμαστε καλύτεροι στη συνέχεια»
- Και η Καλιφόρνια κινείται νομικά κατά του Grok για τις deepfake γυμνές φωτογραφίες γυναικών
- Σύλλογος Τεμπών: Αποδεκτή η παραίτηση Καρυστιανού – Δρομολογούνται σύντομα εξελίξεις
- Χιμένεθ: «Χάσαμε από δύο εντελώς παράλογα πέναλτι, το σκορ δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα του ματς»
- Εστουδιάντες – Ολυμπιακός 85-86: Μεγάλη νίκη στην Ισπανία με buzzer-beater της Γούλφολκ

