Δεινόσαυρος που έσκαβε λαγούμια ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ
Κυνηγοί απολιθωμάτων στη νοτιοδυτική Μοντάνα ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν δεινόσαυρο που έσκαβε λαγούμια, απόδειξη ότι τα ερπετά που κάποτε κυριαρχούσαν στον πλανήτη ήταν πιο πολυμήχανα απ ότι νόμιζαν οι επιστήμονες.
36
Κυνηγοί απολιθωμάτων στη νοτιοδυτική Μοντάνα ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν δεινόσαυρο που έσκαβε λαγούμια, απόδειξη ότι τα ερπετά που κάποτε κυριαρχούσαν στον πλανήτη ήταν πιο πολυμήχανα απ ότι νόμιζαν οι επιστήμονες.
Τα απολιθωμένα οστά ενός ενήλικου και δύο νεαρών ζώων ανακαλύφθηκαν στο βάθος μιας στοάς μήκους δύο μέτρων, γεμάτης με ιζήματα που συσσωρεύτηκαν εκεί από μια πλημμύρα πολύ καιρό μετά το θάνατο των δεινοσαύρων.
Τα απολιθώματα του Oryctodromeus cubicularis, όπως ονομάστηκε το νέο είδος, χρονολογούνται στη μέση Κρητιδική, μια περίοδο εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών από 135 έως 115 εκατ. χρόνια πριν, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα στο βρετανικό Proceedings of the Royal Society B., η ομάδα του Ντέιβιντ Βαρίτσιο του Πανεπιστημίου της Μοντάνα προτείνει τη θεωρία ότι τα λαγούμια επέτρεπαν σε μικρούς δεινόσαυρους να επιζούν σε αντίξοες συνθήκες.
Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα ερπετά είναι ποικιλόθερμα, δηλαδή το σώμα τους έχει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, Στις ερήμους, τα λαγούμια θα προστάτευαν από την ακραία ζέστη, ενώ σε πολικές περιοχές και υψηλά υψόμετρα θα εξασφάλιζαν ζεστασιά.
Με βάση το μέγεθος των σπονδύλων του, ο Ο.cubicularis εκτιμάται ότι είχε βάρος από 22 έως 32 κιλά και μήκος 2,1 μέτρα από το ρύγχος έως την άκρη της ουράς.
Το ρύγχος, η ωμική ζώνη και η πύελος του δεινόσαυρου έχουν τα χαρακτηριστικά σχήματα που απαντώνται και σε άλλους ορύκτες. Η κεκλιμένη στοά, με δύο απότομες στροφές, θυμίζει τα λαγούμια που σκάβουν σήμερα οι ραβδωτές ύαινες και ορισμένα τρωκτικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η δράση της συμμορίας που πουλούσε ναρκωτικά σε σχολεία – Οι απειλές και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι
- Βρήκατε ένα αδέσποτο γατάκι, το πήρατε σπίτι και φοβάται πολύ. Μήπως σας προβληματίζει;
- Η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ως «προστιθέμενη αξία» – Η περίπτωση της Συρίας
- Βενεζουέλα: Πώς από πιστός σύμμαχος μετατράπηκε σε υπ’ αριθ. 1 εχθρό των ΗΠΑ
- «Ξέσπασε» ο Αλμέιδα: «Η διαιτησία ήταν απαίσια, η σιωπή είναι προδοσία κι εγώ δεν είμαι προδότης»
- Χανιά: Ένα από τα μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Ευρώπης φωταγωγείται στον Ομαλό





