Πρεμιέρα για τα πρώτα τρισδιάστατα βίντεο της επιφάνειας του Αρη
Διαδοχικές εικόνες που ελήφθησαν από τον Αναγνωριστικό Δορυφόρο του Αρη (MRO) συνδυάστηκαν για να δημιουργηθούν οι πρώτες τρισδιάστατες ταινίες του Κόκκινου Πλανήτη. Οι δύο ταινίες απεικονίζουν τις περιοχές που εξερευνούν οι δίδυμοι ρομποτικοί γεωλόγοι της NASA.
36
Διαδοχικές εικόνες που ελήφθησαν από τον Αναγνωριστικό Δορυφόρο του Αρη (MRO) συνδυάστηκαν από επιστήμονες της NASA για να δημιουργηθούν οι πρώτες τρισδιάστατες ταιίνες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη.
Οι δύο ταινίες απεικονίζουν τις περιοχές που εξερευνούν οι δίδυμοι ρομποτικοί γεωλόγοι της NASA, Spirit και Opportunity, και θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους υπεύθυνους της αποστολής στο να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις των ρομπότ.
Η πρώτη ταινία (αρχείο QuickTime, 4,97 ΜΒ) προσφέρει μια εικονική πτήση πάνω από τον Κρατήρα Βικτόρια, διαμέτρου 800 μέτρων, που βρίσκεται στην Ισημερινή Πεδιάδα του Αρη (Meridiani Planum). Η φανταστική κάμερα φαίνεται να πλησιάζει από το νότο και ρίχνει μια ματιά στο Opportunity που στέκεται στο χείλος του κρατήρα.
Η δεύτερη ταινία (αρχείο QuickTime, 7,38 ΜΒ) απεικονίζει τους Λόφους Κολούμπια μέσα στον Κρατήρα Γκούσεβ, στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Το Spirit εξερευνά την περιοχή από το 2004.
Όπως εξηγεί το Nature.com, η κάμερα υψηλής ανάλυσης του MRO δεν προσφέρει από μόνο του δυνατότητα στερεοσκοπικής απεικόνισης. Για να δώσουν στο βίντεο την αίσθηση του βάθους, οι επιστήμονες της ομάδας Αστρογεωλογίας στη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ χρειάστηκε να συνδυάσουν εικόνες του ίδιου σημείου από διαφορετικές γωνίες λήψης, οι οποίες ελήφθησαν σε διαδοχικά περάσματα του δορυφόρου.
Οι υψομετρικές διαφορές ενισχύθηκαν κατά 1,5 φορά για να γίνουν πιο αισθητές, ενώ το χρώμα και η ποιότητα της εικόνες βελτιώθηκαν με τεχνικές που χρησιμοποιούνται και στο Χόλιγουντ, ώστε οι ταινίες να γίνουν πιο ρεαλιστικές. Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αντιστοιχεί σε επιφάνεια 30X30 εκατοστών.
Τα βίντεο έκαναν πρεμιέρα στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Σεληνιακής και Πλανητικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γάζα: Ο Τραμπ ανακοίνωσε το ΔΣ του «Συμβουλίου Ειρήνης» – Μπλερ, Ρούμπιο και δισεκατομμυριούχοι στη λίστα
- Πύρρος Δήμας – Αφροδίτη Σκαφίδα: Αποκαλύπτουν πώς ξεκίνησε η σχέση τους και τι επιθυμούν για την κόρη τους
- «Έπρεπε να γίνουν όλα αυτά για να ασχοληθεί η κυβέρνηση»: Με υπομνήματα και προτάσεις οι αγρότες στον Μητσοτάκη
- Για να νιώσει ξανά υπερήφανη η χώρα χρειάζεται κάτι παραπάνω από μία φρεγάτα
- Τρομερή ατάκα του Γιασικεβίτσιους: «Καλό που χάνει βολές ο Ντε Κολό μήπως και τον πιάσω σε ποσοστό» (vid)
- Πέθανε ο πρώην υπουργός και αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Παπαδόγγονας

