Και τους υπάλληλους γραφείου απειλεί το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης»
Οι εργαζόμενοι που περνούν πολλές ώρες καθισμένοι στα γραφεία τους διατρέχουν κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις φλέβες των ποδιών. Το φαινόμενο είναι περισσότερο γνωστό ως «σύνδρομο οικονομικής θέσης», επειδή πλήττει και τους στριμωγμένους επιβάτες σε πολύωρες πτήσεις.
36
Οι εργαζόμενοι που περνούν πολλές ώρες καθισμένοι στα γραφεία τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις βαθιές φλέβες των ποδιών. Το φαινόμενο είναι περισσότερο γνωστό ως «σύνδρομο οικονομικής θέσης», επειδή πλήττει και τους στριμωγμένους επιβάτες σε πολύωρες πτήσεις.
Μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας Ουέλινγκτον έδειξε ότι, από τους ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μεεν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, το ένα τρίτο ήταν υπάλληλοι γραφείου που περνούσαν πολλές ώρεςμπροστά στον υπολογιστή.
Σε σύνολο 62 ασθενών, το 34% ήταν υπάλληλοι που περνούσαν πολύ χρόνο καθισμένοι, συγκριτικά με 21% για τα άτομα που είχαν υποστεί εν τω βάθει θρόμβωση έπειτα από πολύωρη πτήση.
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση οφείλεται στο σχηματισμό θρόμβου μέσα στις μεγάλες φλέβες που βρίσκονται βαθιά κάτω από το δέρμα, συνήθως στα πόδια. Με την κυκλοφορία του αίματος,ο θρόμβος μπορεί να μεταφερθεί στους πνεύμονες και να προκαλέσει θάνατο λόγω πνευμονικής εμβολής. Συνήθη συμπτώματα είναι πρήξιμο, ερυθρότητα και πόνος στο πόδι.
Παλαιότερες έρευνες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχαν δείξει ότι θρόμβοι σχηματίζονται στο 10% των επιβατών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και στο 1% των επιβατών γενικά.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπίσλι, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης, δήλωσε ότι πολλοί από τους ασθενείς που εξέτασε περνούσαν έως και 14 ώρες την ημέρα καθισμένοι στα γραφεία τους. «Ορισμένοι συνεχίζουν για τρεις με τέσσερις ώρες χωρίς να σηκωθούν», πρόσθεσε.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Θωρακικού Συλλόγου Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και θα δημοσιευτεί στην Ιατρική Επιθεώρηση Νέας Ζηλανδίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Tea time: Πως να βάλεις το τσάι στην καθημερινότητά σου
- Καιρός: Βροχερό το σκηνικό την Κυριακή – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
- Ο μικρότερος γιος του Τζον Τραβόλτα φέρεται να γεννήθηκε από δωρεά ωαρίου της εγγονής του Έλβις Πρίσλεϊ
- Xmas blues: Πως να διαχειριστείς τα γιορτινά «πάνω – κάτω»
- Της πλάκας έλεγχοι έγιναν στις υποκλοπές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποιανών θα καεί η γούνα στις εκλογές
- ΗΠΑ: Φυλακισμένοι στο «Αλκατράζ του Νότου» επανενώνονται με τις κόρες τους για έναν χορό



