Ψήφος εμπιστοσύνης στην «εύθραυστη» κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Τσεχία
Έπειτα από οκτώ μήνες μετεκλογικού πολιτικού αδιεξόδου η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ευρωσκεπτικιστή ηγέτη Μίρεκ Τοπολάνεκ απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής χάρη στην απουσία δύο βουλευτών που «αποστάτησαν» από την αντιπολίτευση.
51
Έπειτα από οκτώ μήνες μετεκλογικού πολιτικού αδιεξόδου η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ευρωσκεπτικιστή ηγέτη Μίρεκ Τοπολάνεκ απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής χάρη στην απουσία δύο βουλευτών που «αποστάτησαν» από τις τάξεις του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πρόκειται για τη δεύτερη κυβέρνηση που σχηματίζεται υπό τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών μετά τις εκλογές του Ιουνίου που «μοίρασαν» στα δύο τη Βουλή μεταξύ δεξιάς και αριστεράς για να ακολουθήσει πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο. Η πρώτη κυβέρνηση Τοπολάνεκ παραιτήθηκε τον Οκτώβριο αφότου έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης.
Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται από το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών, τους κεντρώους Χριστιανοδημοκράτες και το Κόμμα των Πρασίνων.
Στην ψηφοφορία της Παρασκευής ο τριμερής συνασπισμός απέσπασε 100 ψήφους στη Βουλή των 200 εδρών, όμως η απουσία των δύο προαναφερθέντων βουλευτών επέτρεψε στην κυβέρνηση να υπερισχύσει καθώς εναντίον της ψήφισαν μόνο 97 βουλευτές. Ένας τρίτος βουλευτής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, αλλά ήταν παρών στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αδύναμη θέση της νέας κυβέρνησης στη Βουλή θα επηρεάσει τα σχέδια μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν απομακρύνεται ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών. «Είτε θα προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις, είτε θα αφήσουμε μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να αποφασίσει για τη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας» δήλωσε ο Μίρεκ Τοπολάνεκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο «ΜΙΔΑΣ» βάζει όλα τα ακίνητα σε ένα φάκελο – Τι θα περιλαμβάνει
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος Ι’)
- Χωρίς ταξί Τρίτη και Τετάρτη η Αττική – Νέα 48ωρη απεργία
- Συνεχώς στο τρέξιμο: Από πότε έγινε τόσο δύσκολο το διάλειμμα;
- Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία: Πλημμύρες, εγκλωβισμοί, καταστροφές – Ισχυρές καταιγίδες σε 5 περιοχές πριν υποχωρήσει
- Capital Clean Energy Carriers: Οδηγώντας τις εξελίξεις στη μεταφορά LNG παγκοσμίως
- Alter Ego Media: Ενας χρόνος από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Συνταγή: Βελούδινη μπιζελόσουπα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442