Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Πραγματικότητα» η ύπαρξη του Ισραήλ, δηλώνει ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς

«Πραγματικότητα» η ύπαρξη του Ισραήλ, δηλώνει ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς

Εν μέσω κινητικότητας διεθνώς για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο ηγέτης της Χαμάς Χ.Μεσάαλ παραδέχεται πως η ύπαρξη του Ισραήλ είναι πραγματικότητα, όμως τονίζει πως η επίσημη αναγνώριση μπορεί να έλθει μόνο μετά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

51

Εν μέσω κινητικότητας διεθνώς για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ παραδέχεται πως η ύπαρξη του Ισραήλ είναι πραγματικότητα, όμως τονίζει πως η επίσημη αναγνώριση μπορεί να έλθει μόνο μετά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει μία οντότητα που ονομάζεται Ισραήλ. Το πρόβλημα είναι ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δεν είναι υπάρχων» δηλώνει ο Μεσάαλ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, φανερώνοντας μία μικρή άμβλυνση της αντίστασης της Χαμάς σε μελλοντική αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

Το Ισραήλ και κυβερνήσεις της Δύσης έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς εξαιτίας της άρνησής της να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να αποδεχθεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες του παρελθόντος.

Ο ηγέτης της Χαμάς λέει από τη Δαμασκό πως το Ισραήλ είναι «πραγματικότητα» και θα «παραμείνει ένα κράτος που ονομάζεται Ισραήλ, αυτό είναι γεγονός». Όμως, σημειώνει πως θα αρνηθεί να εξετάσει την επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ εάν δεν προηγηθεί η εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Την ίδια ώρα, στα Παλαιστινιακά Εδάφη ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγε απευθύνει εκ νέου έκκληση για την αποφυγή ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου. «Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλυθούν με τα όπλα» είπε πριν από την έναρξη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Οι συγκρούσεις θα ευχαριστήσουν τους εχθρούς του Ισραήλ που θέλουν να δουν εμφύλιο πόλεμο» τόνισε ο Χανίγε. Μόνο τον περασμένο μήνα 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Χαμάς και του πιο μετριοπαθούς κινήματος της Φατάχ που έχει στην κεφαλή του τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δηλώσεις του Ισμαήλ Χανίγε ήλθαν μία ημέρα αφότου προσκείμενοι στη Χαμάς ένοπλοι μαχητές μίλησαν για πρώτη φορά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ισραηλινός δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ, που βρίσκεται υπό ομηρία σχεδόν για έξι μήνες.

«Ο Γκιλάντ Σαλίτ είναι καλά στην υγεία του και αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τους ισλαμικούς κανόνες μεταχείρισης των κρατουμένων πολέμου» ανακοινώθηκε από τις Επιτροπές Λαϊκές Αντίστασης, που έσπευσαν να συμπληρώσουν πως είναι έτοιμες να κρατήσουν τον Σαλίτ για χρόνια εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι Επιτροπές δεν έδωσαν διευκρινίσεις σχετικά με τους «ισλαμικούς κανόνες» μεταχείρισης κρατουμένων πολέμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο