Κίνδυνος καρκίνου του νεφρού από την αυξημένη κατανάλωση ψωμιού
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε ραφιναρισμένα δημητριακά και ειδικότερα ψωμί, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκινώματος των νεφρικών κυττάρων, τη βασικότερη μορφή καρκίνου των νεφρών, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε ραφιναρισμένα δημητριακά και ειδικότερα ψωμί, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκινώματος των νεφρικών κυττάρων, τη βασικότερη μορφή καρκίνου των νεφρών, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Φαρμακολογίας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνο με επικεφαλής την Δρ Φραντζέσκα Μπράβι χρησιμοποίησε διατροφικά ερωτηματολόγια για να συγκρίνει τη διατροφή 767 ασθενών με καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων δύο χρόνια πριν τη διάγνωση με αυτή 1.534 ατόμων ελέγχου που είχαν εισαχθεί στα ίδια νοσηλευτικά ιδρύματα για οξείες μη καρκινικές διαταραχές.
Συγκρίνοντας την υψηλότερη με την χαμηλότερη πρόσληψη, η κατανάλωση ψωμιού αύξανε τον κίνδυνο καρκινώματος των νεφρικών κυττάρων κατά 94%, τα ζυμαρικά και το ρύζι κατά 29% και το γάλα και το γιαούρτι κατά 27%.
Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών, κατεργασμένου κρέατος και λαχανικών φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 26%, 36% και 35% αντίστοιχα.