Τα «Πάθη του Χριστού» του Ελ Γκρέκο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο
Ένα αριστουργηματικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπολου, τα «Πάθη του Χριστού - Πιετά με αγγέλους», η γνησιότητα του οποίου είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν, εκτίθεται τώρα στο Λονδίνο στο πλαίσιο της έκθεσης εικόνων από τη συλλογή Βελιμέζη με τίτλο «Λατρεία και Πάθος».
43
Ένα αριστουργηματικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπολου, τα «Πάθη του Χριστού – Πιετά με αγγέλους», η γνησιότητα του οποίου είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν, εκτίθεται τώρα στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης εικόνων από τη συλλογή Βελιμέζη με τίτλο «Λατρεία και Πάθος».
Όπως αναφέρει το Βήμα, ο πίνακας -ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1566- είχε αγοραστεί από τον επιχειρηματία και συλλέκτη Αιμίλιο Βελιμέζη, αλλά η γνησιότητά του είχε αμφισβητηθεί επειδή δεν έφερε την υπογραφή του Ελ Γκρέκο.
Την αυθεντικότητα του έργου πιστοποίησε μια ξεθωριασμένη φωτογραφία του 1938, η οποία δείχνει ότι ο πίνακας κάποτε έφερε την υπογραφή του ζωγράφου, στην περιοχή κάτω από τα πόδια του Χριστού.
Όπως αποκαλύφθηκε, η υπογραφή του Δ.Θεοτοκόπουλου είχε αφαιρεθεί εξαιτίας του υπερβάλλοντος ζήλου ενός συντηρητή.
Πέραν της όποιας ομορφιάς του πίνακα, οι ειδικοί εξαίρουν επίσης την ιστορική του αξία, καθώς φέρεται να είναι ο πίνακας τον οποίο πούλησε ο Ελ Γκρέκο προκειμένου να βρει χρήματα για να φύγει από την Κρήτη, όπου γεννήθηκε.
Η επιμελήτρια της έκθεσης στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Νανώ Χατζηδάκη, η οποία ανακάλυψε την αποδεικτική φωτογραφία, δήλωσε στους « Times» του Λονδίνου:
«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Άρχισα να φωνάζω. Ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου, μετά τη γέννηση των παιδιών μου».
Η αξία του πίνακα «Τα Πάθη του Χριστού-Πιετά με αγγέλους» εκτιμάται στις 750.000 στερλίνες (1,11 εκατ. ευρώ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λίβανος: Ξανά στο στόχαστρο των ισραηλινών αρμάτων μάχης οι δυνάμεις του ΟΗΕ
- ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι μηνύει τον Πιτ Χέγκσεθ που τον κατηγορεί για «στάση»
- Η Βενεζουέλα δηλώνει έτοιμη για «νέα ατζέντα» με την Ευρωπαϊκή Ενωση
- Ουκρανία: Νέα μαζική ρωσική επίθεση στο Κίεβο – Τουλάχιστον 1 νεκρός σε πλήγμα στο Χάρκοβο
- ΗΠΑ: Ανακάλεσαν πάνω από 100.000 θεωρήσεις διαβατηρίων από τη μέρα που επέστρεψε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο
- Ουκρανία: «Επικίνδυνη και ανεξήγητη κλιμάκωση» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ το ρωσικό πλήγμα με τον πύραυλο Ορέσνικ


