Τα λιπαρά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος
Νέα Υόρκη: Η δοξασία ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος τελικά μάλλον δεν ευσταθεί επιστημονικά, καθώς Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα διατροφικών λιπαρών δεν αυξάνουν, αλλά ίσως μειώνουν, τον κίνδυνο δερματολογικού καρκίνου.
Νέα Υόρκη: Η δοξασία ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος τελικά μάλλον δεν ευσταθεί επιστημονικά, καθώς Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα διατροφικών λιπαρών δεν αυξάνουν, αλλά ίσως μειώνουν, τον κίνδυνο δερματολογικού καρκίνου.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMC Cancer, ειδικοί του Ερευνητικού Ινστιτούτου Menzies, μελέτησαν την σχέση μεταξύ διατροφικού λίπους και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος σε δείγμα 652 ασθενών με καρκίνο του δέρματος και 471 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο ώστε να καταγραφεί η πρόσληψη των λιπαρών. Μελετώντας τα στοιχεία οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών και η αυξημένη αναλογία μέσης-ισχίων συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.
«Ακόμα και αν όλες οι σχετικές μελέτες επιβεβαιώσουν ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών έχει προστατευτική δράση για το δέρμα μας, είναι τόσα πολλά τα αρνητικά για την υγεία από την κατανάλωση λιπαρών που θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί», τονίζει ο Δρ Ρόμπερτ Γκράνγκερ, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.