43

Τρία άγνωστα κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή ήλθαν πρόσφατα στην επιφάνεια. Πρόκειται για το θεατρικό έργο «Το σαγανάκι της τρέλας», ένα συμφωνητικό που αφορά σε προσωπική περιουσιακή υπόθεση του Ρήγα και φέρει ημερομηνία 22 Ιουνίου 1796 και ένα έμμετρο κείμενο που θυμίζει έντονα τον «Θούριο».

Τα τρία κείμενα βρέθηκαν σε αρχεία της Τρανσυλβανίας, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου, και όπως αναφέρουν τα Νέα, το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ρουμανικές αρχές προκειμένου να δοθούν τα πλήρη κείμενα στη χώρα μας.

Πιστεύεται, μάλιστα, ότι στη Ρουμανία υπάρχει ένα πλήθος χειρογράφων της εποχής με ελληνικό ενδιαφέρον.

Προς το παρόν στα χέρια της δικαστικής γραφολόγου Μάγδας Καμπούρη βρέθηκε μία μόνο από τις οκτώ χειρόγραφες σελίδες του άγνωστου «Θούριου» ενώ τα άλλα κείμενα ήλεγξαν και χαρακτηρίζουν γνήσια η παλαιογράφος, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αικατερίνη Κορδούλη και ο προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Αγαμέμνων Τσελίκας.

«Ιστορικό γεγονός υψίστης σπουδαιότητος» χαρακτηρίζει τον εντοπισμό των εγγράφων ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Παντελοδήμος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ