36

Οκτώ άγνωστα μέχρι σήμερα είδη βατράχου και τουλάχιστον ένα είδος σαλαμάνδρας ανακαλύφθηκαν στις πλούσιες ζούγκλες του Λάος στη ΝΑ Ασία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη επιστήμονες που συνεργάζονται με την World Conservation Society.

Μεταξύ των νέων αμφιβίων ένας βάτραχος στον οποίο το αρσενικό έχει το μισό μέγεθος του θηλυκού και ένας άλλος με αγκάθια κατά μήκος της κοιλιάς του.

«Η πανίδα των αμφιβίων στο Λάος είναι ελάχιστα κατανοητή συγκριτικά με των γειτονικών χωρών» σχολιάζει ο Μπράιαν Στούαρτ, επικεφαλής των εξερευνητών. «Σχεδόν σε κάθε ταξίδι μου ανακαλύψαμε είδη άγνωστα στην επιστήμη».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πολλοί ακόμα άγνωστοι οργανισμοί κρύβονται στα δάση της μικροσκοπικής χώρας, η οποία έχει μείνει απομονωμένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω της πολιτικής αναταραχής.

Πέρυσι, ένα νέο είδος τρωκτικού, ένας «αρουραίος των βράχων» που οι ντόπιοι ονομάζουν κα-νιού, παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science. Οι επιστήμονες νόμιζαν ότι το θηλαστικό, με ρύγχος αρουραίου και σώμα σκίουρου, είχε εξαφανιστεί πριν από 11 εκατ. χρόνια.

Όμως τα πλούσια οικοσυστήματα του Λάος ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο, προειδοποιεί ο Στούαρτ. Η χρυσόμαυρη σαλαμάνδρα που ανακάλυψε πέρυσι έχει ήδη εντοπιστεί σε παράνομες αγορές στην Ιαπωνία και ίσως έχει μεταφερθεί παράνομα και στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Συλλόγου Ιχθυολόγων και Ερπετολόγων και σε άλλες επιστημονικές εκδόσεις από το 2004.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press