Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, λέει η Βουλγαρία

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, λέει η Βουλγαρία

Για τη βουλγαρική κυβέρνηση το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παραμένει προτεραιότητα δηλώνει ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα παραμένει αόριστο. Τι λέει ο κ. Καραμανλής.

27

Για τη βουλγαρική κυβέρνηση το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη παραμένει προτεραιότητα δηλώνει ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου παραμένει αόριστο.

Όπως είπε την Πέμπτη ο κ. Ιβαΐλο Κάλφιν, η διάλυση της κοινοπραξίας ήταν «καθαρά πρακτικό θέμα», αφού κάποιες από τις εταιρείες που τη συνέστησαν πριν από χρόνια δεν ενδιαφέρονται πια για το έργο, οπότε έπρεπε να δημιουργηθεί νέο κοινοπρακτικό σχήμα.

Ο κ. Κάλφιν διέψευσε τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το θέμα του αγωγού συζητήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και υποστήριξε ότι δεν ενημερώθηκε η ελληνική πλευρά γιατί δεν αλλάζουν οι θέσεις της χώρας του ως προς την επένδυση, «αλλά απλώς βελτιώνεται η δυναμικότητα της Βουλγαρίας για συμμετοχή στο έργο».

«Κατά τα άλλα, η έναρξη του έργου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις συνομιλίες που θα έχουμε με τη ρωσική πλευρά. Νομίζω ότι οι θέσεις Βουλγαρίας και Ελλάδας για το θέμα είναι παρόμοιες. Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στο θέμα των εισερχόμενων κεφαλαίων και να ολοκληρώσουμε τις συμφωνίες για τα μερίδια συμμετοχής εκάστης χώρας στον σχεδιασμό και την κατασκευή του αγωγού» υπογράμμισε.

Αόριστο χρονοδιάγραμμα

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα, αφού πρέπει πρώτα να διευθετήσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν σχετικά με την ιδιοκτησία του αγωγού και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε ίσια μπροστά» προσέθεσε.

Ο Βούλγαρος υπουργός υποστήριξε ότι η αλλαγή που έγινε στην κοινοπραξία δεν θα καθυστερήσει τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής, αλλά αντίθετα, θα έχει θετικό αντίκτυπο, γιατί «σημαίνει ότι η Βουλγαρία αυξάνει τη δυναμικότητά της για να πάρει μέρος στην κατασκευή του έργου».

Πάντως, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι Βουλγαρία και Ελλάδα έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και ότι «το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα τηρηθεί».

Η κοινοπραξία που διαλύθηκε είναι η Trans Balkan Oil Pipeline Bulgaria, η οποία ιδρύθηκε το 2003 και την αποτελούσαν επτά εταιρείες. Τα κίνητρα της βουλγαρικής κυβέρνησης για τη διάλυση της κοινοπραξίας σχετίζονται με τα διαφορετικά συμφέροντα των μετόχων της, για τον τρόπο υλοποίησης της επένδυσης.

Εντός του μηνός θα γίνει συνάντηση στη Μόσχα των ενδιαφερόμενων εταιρειών από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Η ρωσική πλευρά δεν έχει καθορίσει ακόμη την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης.

Καραμανλής: Η συμφωνία ισχύει

Η πολιτική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να ισχύει, υπογράμμισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη για τη λήξη των εργασιών της Διαβαλκανικής, προσθέτοντας ότι «το έργο συνεχίζεται κανονικά».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η βουλγαρική πλευρά, όπως είχε κάθε δικαίωμα, ορίζει με το δικό της τρόπο τη δική της συμμετοχή. Η πολιτική συμφωνία που υπεγράφη μετά από 13 χρόνια καθυστερήσεων και δυσκολιών συνεχίζει να ισχύει, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, οΣΥΝ επισημαίνει πως «η ωμή και χωρίς προσχήματα παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να διακοπεί η ενεργειακή συνεργασία των χωρών της περιοχής με την Ρωσία, με το πρόσχημα της ενεργειακής διαφοροποίησης, φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση άμεσα».

Ο Συνασπισμός ζητά από την κυβέρνηση να μην κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα και «να διακηρύξει ότι τα θέματα ενεργειακού ανεφοδιασμού της χώρας και της ενεργειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια δεν μπορούν να υπακούουν στα αμερικανικά συμφέροντα», αλλά να έχει γνώμονα το συμφέρον των λαών και των χωρών της περιοχής, και πάνω από όλα του ελληνικού λαού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο