
Στη Γερμανία στρέφονται οι έρευνες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
Στο κύκλωμα των Ελλήνων αρχαιοκαπήλων της Γερμανίας, που έχουν προωθήσει αρχαία αντικείμενα στο αμερικανικό Μουσείο Γκετί, στρέφεται η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την υπόθεση Σάιμς-Μιχαηλίδη.
38
Στο κύκλωμα των Ελλήνων αρχαιοκαπήλων της Γερμανίας, που έχουν προωθήσει αρχαία αντικείμενα στο αμερικανικό Μουσείο Γκετί, στρέφεται η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την υπόθεση Σάιμς-Μιχαηλίδη.
Τη Μ.Πέμπτη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ερευνών στη βίλα του Χρήστου Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα και ήδη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Νάξου ο επιστάτης της κατοικίας Κωνσταντίνος Γρίσπος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τέσσερις αρχαίοι αμφορείς.
Σύμφωνα με Το Βήμα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε τοιχογραφίες του 13ου αιώνα από την περιοχή της Καλαβρίας που βρέθηκαν μέσα στη βίλα του Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα και οι οποίες θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη εμπορική αξία από όλα τα ευρήματα στον συγκεκριμένο χώρο.
Με βάση έγγραφα που έχουν σταλεί από τις ιταλικές αρχές και μέσω Ιντερπόλ οι Έλληνες αξιωματικοί συγκεντρώνουν στοιχεία και θα προχωρήσουν σε συλλήψεις των τεσσάρων Ελλήνων συνεργατών των αρχαιοπωλών Ρόμπιν Σάιμς και Χρήστου Μιχαηλίδη, που έχουν έδρα στη Γερμανία.
Επίσης οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. καλούνται να διαλευκάνουν ποιοι ήταν οι άγνωστοι ως σήμερα μεσάζοντες, οι οποίοι την περίοδο 2001-2005, μετά δηλαδή τον θάνατο του Μιχαηλίδη και τον τερματισμό της δραστηριότητας του Σάιμς, αγόραζαν μέσω των διεθνών οίκων δημοπρασιών Sothebys και Christies αρχαία αντικείμενα και τα μετέφεραν στη βίλα της Σχοινούσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντικείμενα αυτά εστάλησαν αρχικώς στα γραφεία της εφοπλιστικής οικογενείας Παπαδημητρίου στην οδό Αλωπεκής στο Κολωνάκι. Τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού θα ελέγξουν τις λίστες δημοπρασιών των δύο ξένων οίκων προκειμένου να πληροφορηθούν ποιοι ήταν οι αγοραστές των αντικειμένων και αν μέσω αυτής της διαδικασίας επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση αρχαίων αντικειμένων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καλλιθέα: Βίντεο ντοκουμέντο με την 43χρονη τραυματισμένη μετά τους πυροβολισμούς στο μπαρ – Πώς συνέβη το επεισόδιο
- Αλλαγές στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ: Παρελθόν οι Βεζυρτζής, Οικονομίδης, Μπουντούρης
- Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν παρέμβαση της Κομισιόν για αρχειοθέτηση Τζαβέλλα και Κράτος Δικαίου
- Η ΕΕ ενέκρινε κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων στη Δυτική Όχθη – Και στη Χαμάς για την 7η Οκτωβρίου
- Πρώτη προσφυγή μεγάλων εκδοτικών οίκων για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας από την ΑΙ – H Meta στο στόχαστρο
- Μπαρτσελόνα: Με Φλικ μέχρι το 2028 οι Καταλανοί (pic)



