Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας-Μαυροβουνίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Την Τετάρτη διεξάγεται στο Βελιγράδι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Σερβίας-Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μάιο η νέα αξιολόγηση της Κομισιόν για τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το ICTY.
Την Τετάρτη διεξάγεται στο Βελιγράδι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Σερβίας-Μαυροβουνίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έπειτα από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ότι ο Μλάντιτς θα εκδοθεί στο ICTY, οι διαπραγματεύσεις δεν διακόπηκαν. Ωστόσο, τα θέματα που είχαν προγραμματιστεί αρχικά να εξεταστούν (το άσυλο, η παράνομη μετανάστευση και το θέμα των θεωρήσεων εισόδου) θα συζητηθούν το Μάιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτιμήσει εκ νέου τη συνεργασία της Σερβίας με το ICTY και θα αποφασίσει για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Στη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας-Μαυροβουνίου την Τετάρτη θα συζητηθεί η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού και οι τελικές και μεταβατικές διατάξεις της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας, Μίρολιουμπ Λάμπους, δήλωσε ότι η συζήτηση για τα θέματα του έβδομου κεφαλαίου αναβάλλεται έως το Μάιο, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπιστώσει αν οι σερβικές αρχές έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τη Χάγη.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δυτικών Βαλκανίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ράινχαρντ Πρίμπε, είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις.
Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς, ενώ επικεφαλείς των διαπραγματευτικών ομάδων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου είναι ο Μίρολιουμπ Λάμπους, αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, και ο Γκόρντανα Τζούροβιτς, υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένταξης του Μαυροβουνίου.
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη το Νοέμβριο και στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών είχαν συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.