Τρεις νεκροί σε επίθεση με μολότοφ εναντίον λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν διαδηλωτές εκτόξευσαν μολότοφ εναντίον λεωφορείου σε συνοικία της Πόλης. Στους 14 ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις των τελευταίων, ενώ κουρδική οργάνωση απειλεί με επιθέσεις σε τουριστικά θέρετρα.
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν διαδηλωτές εκτόξευσαν μια μολότοφ εναντίον λεωφορείου στη συνοικία Μπαγκτσιλάρ της Πόλης. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την επίθεση ο οδηγός του λεωφορείου το έριξε πάνω σε ένα φορτηγό.
Μία ηλικιωμένη γυναίκα που βγήκε από το φλεγόμενο όχημα παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα.
Στα αποκαΐδια του λεωφορείου οι αστυνομικοί εντόπισαν τα πτώματα άλλων δύο ατόμων, ενώ ένας τέταρτος επιβάτης τραυματίστηκε σοβαρά.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία εξουδετέρωσε απόπειρα επίθεσης στην πόλη Μίντιατ, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι συνελήφθησαν δύο άτομα τα οποία είχαν στην κατοχή τους 1,5 κιλό εκρηκτικές ύλες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα λάβει σκληρά μέτρα για να σταματήσει τα βίαια επεισόδια, τα οποία απέδωσε σε άτομα που θέλουν τη διάλυση της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός επιρρίπτει την ευθύνη για την έξαρση της βίας στο ΡΚΚ, το οποίο -όπως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί- χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Παράλληλα, «φωτογραφίζει» τον τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, το οποίο έχει έδρα του τη Δανία. Η Αγκυρα θεωρεί ότι με το πρόγραμμά του «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και έχει ζητήσει από τη Δανία το κλείσει.
Στη διάρκεια των ταραχών των τελευταίων ημερών έχουν συλληφθεί συνολικά 565 διαδηλωτές.
Το κουρδικό κόμμα DTP απηύθηνε έκκληση για τον τερματισμό των βίαιων ταραχών και ζήτησε από την κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, προκειμένου να κατευνάσει την οργή των Κούρδων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει ανησυχίες για την έξαρση της βίας και κάλεσε την Αγκυρα να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη διασφάλιση των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων.
Προειδοποίηση για νέες επιθέσεις
Η ένοπλη κουρδική οργάνωση «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν», η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις, απείλησε σήμερα με επιθέσεις σε τουριστικά θέρετρα και προέτρεψε τους ξένους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία.
«Το ξένο συνάλλαγμα που φέρνουν οι τουρίστες είναι ο μεγαλύτερος πόρος για το τουρκικό κράτος […] για τις επιθέσεις του κατά του κουρδικού λαού» αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Firat.
«Ανακοινώνουμε ότι τα ξενοδοχεία, οι εγκαταστάσεις αναψυχής και τα τουριστικά πρακτορεία θα είναι οι στόχοι μας» προειδοποίησε.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.