Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στον αμυντικό τομέα εισηγείται η Κομισιόν
Τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στον αμυντικό τομέα εισηγείται η Κομισιόν. Προς το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την έναρξη διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς που αναμένεται να ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2006.
31
Τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στον αμυντικό τομέα εισηγείται η Κομισιόν. Προς το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες την έναρξη διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς που αναμένεται να ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2006 με την παρουσίαση συγκεκριμένης ανακοίνωσης ώστε να προωθηθεί το εγχείρημα μιας πιο ανοιχτής ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικών εξοπλισμών.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μείωση των εμποδίων που προβάλλουν οι εθνικές διοικήσεις τα οποία συχνά δικαιολογούνται από την ιδιαιτερότητα του αμυντικού τομέα σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Η πρωτοβουλία αποβλέπει επίσης στην αύξηση των διακοινοτικού εμπορίου αμυντικών εξοπλισμών ώστε να ικανοποιούνται οι αμυντικές ανάγκες των κρατών μελών με παράλληλη μείωση του κόστους.
Υπολογίζεται ότι ο κύκλος εργασιών της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ καλύπτοντας 770.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου το ήμισυ τόσο σε συνολικό τζίρο όσο και σε θέσεις απασχόλησης σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι με βάση το κοινοτικό δίκαιο στην ενιαία εσωτερική αγορά περιλαμβάνονται και οι αμυντικές προμήθειες με εξαιρέσεις όμως που διασφαλίζονται με ειδικό άρθρο της Συνθήκης λόγω του χαρακτήρα της εθνικής ασφάλειας του αμυντικού τομέα.
Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε πάντως πως το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να μην αναπτυχθεί η αγορά αμυντικών εξοπλισμών στην ΕΕ.
Στις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν με τους φορείς του τομέα θα εξεταστούν οι δυνατότητες προώθησης της διακυβερνητικής συνεργασίας σε αμυντικά ζητήματα αλλά και ενίσχυσης της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ.
Επίσης θα προταθεί η δημιουργία ενός κοινοτικού μηχανισμού με στόχο το μεγαλύτερο συντονισμό των εθνικών κανόνων που ισχύουν για τις εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών ώστε να διευκολύνεται το εμπόριο τους εντός της ΕΕ.
Προβλέπεται ακόμη ότι σε περιόδους κρίσης ο μηχανισμός αυτός θα διευκολύνει τον ασφαλή εφοδιασμό των κρατών μελών σε αμυντικούς εξοπλισμούς ενισχύοντας την ελεύθερη διακίνηση τους στους «25».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η πρόβλεψη του Κομπανί για τον Χάρι Κέιν «επειδή είναι ξεχωριστός παίκτης»
- Γροιλανδία: Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και η γεωπολιτική σημασία της χώρας μεγαλώνει
- Συνταγή: Πουτίγκα σοκολάτας με κακάο
- Νέες προσφυγές δήμων και κατοίκων στο ΣτΕ για μπόνους δόμησης και πολεοδομίες
- Καιρός: Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος θα σαρώσει τη χώρα – Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων ανά περιοχή
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)























































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442