Φθηνότερα δάνεια θα προσφέρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα
Φθηνότερα τραπεζικά προϊόντα αναμένεται να απολαύσουν οι Έλληνες δανειολήπτες, λόγω του ανταγωνισμού που θα τροφοδοτήσει η ελεύθερη εγκατάσταση και δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων στη χώρα μας, με τους όρους που ισχύουν στην πατρίδα τους.
88
Φθηνότερα τραπεζικά προϊόντα αναμένεται να απολαύσουν οι Έλληνες δανειολήπτες, λόγω του ανταγωνισμού που θα τροφοδοτήσει η ελεύθερη εγκατάσταση και δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων στη χώρα μας, με τους όρους που ισχύουν στην πατρίδα τους.
Η υιοθέτηση από την Ελλάδα τριών κοινοτικών οδηγιών βάσει των οποίων «ένα πιστωτικό ίδρυμα που έλαβε άδεια λειτουργίας σε ένα κράτος-μέλος, μπορεί να ασκήσει δραστηριότητα και να ιδρύσει υποκαταστήματα και στα άλλα κράτη-μέλη χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω σχετική άδεια», αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την είσοδο τραπεζικών κολοσσών στην ελληνική αγορά.
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε τράπεζα από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και όλα τα κράτη-μέλη μπορεί να ανοίξει υποκαταστήματα στην Ελλάδα, να λειτουργεί με τους ίδιους όρους που λειτουργεί στην έδρα της χωρίς να χρειάζεται την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος και να υπάγεται στην εποπτεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας καταγωγής.
Με αυτά τα νέα δεδομένα οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να «χτυπήσουν» τις ελληνικές προσφέροντας ανταγωνιστικότερα προϊόντα (καταθέσεις με υψηλότερο επιτόκιο ή δάνεια και κάρτες με χαμηλότερες επιβαρύνσεις) και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, αφού θα μπορούν να ακολουθούν το ωράριο που ισχύει στη χώρα τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», ζήτησε ήδη από την κυβέρνηση να καταργήσει την εισφορά του Ν. 128 που επιβαρύνει όλα τα δάνεια τα οποία χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά όχι και οι ξένες, προκειμένου να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού.
Όπως επισημαίνει ο υποδιοικητής της ΤτΕ Ν. Παλαιοκρασσάς, «εφόσον εγκατασταθούν στη χώρα μας τράπεζες από τον ευρωπαϊκό χώρο μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους με τους όρους που θέλουν. Δεν είναι υποχρεωμένες να επιβάλουν π.χ. την εισφορά του ν. 128 που επιβάλλουν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες σε όλα τα δάνεια».
Μάλιστα ο ίδιος τονίζει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος για λόγους ίσου ανταγωνισμού και καλύτερης λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς έχει ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών να καταργήσει την εισφορά που στο παρελθόν είχε επιβληθεί υπέρ των εξαγωγέων. Η εισφορά- αν και έχει μειωθεί- διατηρείται από το Δημόσιο για εισπρακτικούς λόγους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: Νάπολι – Μίλαν
- Οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζουν: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά σε σχολείο
- Για ποιο λόγο συνάντησε τον Εμμανουήλ Καραλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
- Ανταρσία στους MAGA: Το Ιράν, ο νεκρός Τσάρλι, ο «Τρελός βασιλιάς» Τραμπ και οι προδομένοι influencers
- Ίσως ο Τραμπ δεν είχα καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από τον «εύκολο» πόλεμο που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου στο Ιράν
- Ο Καμαβινγκά χάνει στη Ρεάλ και κερδίζει στην Premier League
- Κουτσούμπας: Ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει το «βαθύ» κράτος ακόμα πιο «βαθύ», εργαλειοποιώντας τα ίδια του τα σκάνδαλα
- Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας μέσα σε χαντάκι – Είχε ταινία γύρω από τον λαιμό του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442