
Η «Ιταλίδα στο Αλγέρι» από τις 20 Ιανουαρίου στο θέατρο Ολύμπια
Μια από τις κωμικότερες όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου παρουσιάζει σε νέα παραγωγή η Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 20 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την «Ιταλίδα στο Αλγέρι» του Ροσίνι που έχει διαγράψει λαμπρή πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο.
38
Μια από τις κωμικότερες όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου παρουσιάζει σε νέα παραγωγή η Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 20 Ιανουαρίου και για επτά, συνολικά, παραστάσεις. Πρόκειται για την «Ιταλίδα στο Αλγέρι» του Ροσίνι που, έχοντας κάνει πρεμιέρα τον Μάιο του 1813 στο θέατρο San Benedetto της Βενετίας, διέγραψε έκτοτε λαμπρή πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, σε ό,τι αφορά την επικείμενη παράσταση της ΕΛΣ, τη σκηνοθεσία θα υπογράψει ο Εντσο Ντάρα, ένας από τους διαπρεπέστερους ερμηνευτές του Ροσίνι, ο οποίος στο διάστημα της τραγουδιστικής καριέρας του έχει λάβει μέρος σε σημαντικές παραγωγές τής εν λόγω όπερας. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Πάρις Μέξης.
Η «Ιταλίδα στο Αλγέρι», που ανεβαίνει στο θέατρο Ολύμπια, χαρακτηρίζεται με τον όρο dramma giocoso (παιγνιώδες δράμα). Το δίπρακτο ποιητικό κείμενο βασίζεται σε προγενέστερο λιμπρέτο του Αντζελο Ανέλι για την ομότιτλη όπερα του Λουίτζι Μόσκα, η οποία είχε παρουσιασθεί στο Μιλάνο το 1808.
Η υπόθεση εξιστορεί τις περιπέτειες της Ιζαμπέλα, της Ιταλίδας του τίτλου (τον ρόλο ερμηνεύουν διαδοχικά η Ειρήνη Καράγιαννη και η Μαρίτα Παπαρίζου), που μαζί με τον θαυμαστή της Ταντέο ταξιδεύει στη Μεσόγειο αναζητώντας τον αγαπημένο της Λιντόρο (Αντώνης Κορωναίος, Φεντερίκο Λέπρε).
Ναυαγεί στις ακτές του Αλγερίου, όπου συλλαμβάνεται από τον μπέη Μουσταφά, ο οποίος τη θέλει για το χαρέμι του. Εκεί ανακαλύπτει τον Λιντόρο, στον οποίον πρόκειται να δοθεί ως σύζυγος η Ελβίρα, παραμελημένη γυναίκα του μπέη. Χάρη στην πονηριά και στο θάρρος τής Ιζαμπέλα οι τρεις Ιταλοί καταφέρνουν να αποδράσουν και ο Μουσταφά ξανασμίγει με τη γυναίκα του.
Η «Ιταλίδα στο Αλγέρι» παρουσιάζεται στις 20, 21, 22, 25, 27, 28 και 29 Ιανουαρίου στο θέατρο Oλύμπια. Ωρα έναρξης: 19.00.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έρωτας, ζήλια και φωτιά στη «Γη της ελιάς»: Ραγδαίες εξελίξεις και ένας δεσμός στο χείλος του γκρεμού
- «Στο στόχαστρο του Ολυμπιακού ο Τέιλορ της Βαλένθια»
- «Με τρυπούσαν αλλά δεν έβγαινε αίμα» – Η αφήγηση ενός από τους τελευταίους «εκκαθαριστές» του Τσερνόμπιλ
- Χάρβαρντ και Έπσταϊν: Το δίκτυο σχέσεων που άντεξε και μετά την καταδίκη του μαστροπού ανηλίκων
- Εγκατάσταση αλεξικέραυνων σε σχολικές μονάδες του Δήμου Πεντέλης
- Η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας



