43

Περί τα 300 έργα από διάφορα μουσεία του κόσμου -μεταξύ των οποίων και ελληνικά- που αποδίδονται στον Πραξιτέλη ή στο εργαστήριό του περιλαμβάνει η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση που προγραμματίζεται να φιλοξενήσει το Μουσείο του Λούβρου το 2006-2007.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, τα ελληνικά μουσεία αναμένεται να στείλουν όσα περισσότερα έργα μπορούν, όμως έχει ήδη αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς στο Λούβρο του Ερμή του Πραξιτέλη, από το νέο μουσείο της Ολυμπίας, και ο χάλκινος Έφηβος του Μαραθώνα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Και αυτό, γιατί τα δύο παραπάνω έργα συγκαταλέγονται σε εκείνα που η μετακίνησή τους έχει απαγορευθεί. Με ενδιαφέρον, όμως, αναμένεται η απόφαση των ελληνικών μουσείων για το ποια έργα θα ταξιδέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Πραξιτέλης θεωρείται ο πρώτος που απεικόνισε μορφές πιο κοντά στα ανθρώπινα πρότυπα και θεούς γυμνούς σε ανάλαφρες στάσεις.

Το γεγονός αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη αυτή αρχαιολογική έκθεση είναι μια άριστη αφορμή για έναν ευρύτερο διάλογο γύρω από το έργο και την εποχή του Πραξιτέλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ