36

Μεγάλο μέρος της Γης θα βρεθεί τη Δευτέρα μέσα τη σκιά της Σελήνης, σε μια έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή και από την Ελλάδα. Μάλιστα, κατά μήκος ενός στενού διαδρόμου που διέρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο και την Αφρική, η έκλειψη θα είναι ορατή ως δακτυλιοειδής.

Στην Ελλάδα, το θέαμα θα ξεκινήσει στις 11:09 ώρα Ελλάδας, θα κορυφωθεί στις 12:34 και θα σταματήσει στις 14:03.

Η δακτυλιοειδή έκλειψη διαφέρει από την ολική στο γεγονός ότι η Σελήνη φαίνεται υπερβολικά μικρή για να καλύψει ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο. Ως αποτέλεσμα, καθώς ο σκοτεινός δίσκος του φεγγαριού περνάει μπροστά από τον Ήλιο, περιβάλλεται από ένα λαμπρό δαχτυλίδι φωτός.

Ωστόσο, μόνο όσοι παρατηρητές βρίσκονται στη στενή λωρίδα που θα διανύσει η κύρια σκιά της Σελήνης θα δουν το σκοτεινό δίσκο να εμφανίζεται για λίγο ακριβώς στο κέντρο του Ήλιου. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην πολύ ευρύτερη ζώνη που θα βρεθεί μέσα στην παρασκιά της Σελήνης, οπότε η έκλειψη θα είναι μερική.

Μια από τις πρωτεύουσες που θα μπορέσουν να θαυμάσουν τη δακτυλιοειδή έκλειψη σε όλο της το μεγαλείο θα είναι η Μαδρίτη. Στις 11:56 ώρα Ελλάδας η ισπανική πρωτεύουσα θα δει το 90% του ηλιακού δίσκου να χάνεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ