Σεισμογράφοι μετρούν ελέφαντες από τα βήματά τους
Συσκευές του αμερικανικού στρατού που καταγράφουν δονήσεις στο έδαφος χρησιμοποιούνται πειραματικά σε πάρκο της Ναμίμπια για να μετρούν τους ελέφαντες από τα βήματά τους. Τα «γεωφωνα» αναγνωρίζουν τις πατημασιές των παχυδέρμων καθώς πλησιάζουν μια πηγή.
36
Συσκευές του αμερικανικού στρατού που καταγράφουν δονήσεις στο έδαφος χρησιμοποιούνται πειραματικά σε πάρκο της Ναμίμπια για να μετρούν τους ελέφαντες από τα βήματά τους. Οι σεισμογράφοι αναγνωρίζουν τις πατημασιές των παχυδέρμων καθώς πλησιάζουν μια πηγή για να πιουν νερό.
Τα «γεώφωνα», εξηγεί το BBC, αναπτύχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό για την παρακούθηση της μετακίνησης εχθρικών δυνάμεων στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ψηφιακές καταγραφές των σεισμικών κυμάτων για να διαχωρίσουν τις χαρακτηριστικές ηχητικές υπογραφές κάθε είδους που ζει στο Εθνικό Πάρκο της Νετόσα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journan of Applied Ecology, η μέθοδος ήταν αποτελεσματική 80% στο να ξεχωρίζει τους ελέφαντες από άλλα ζώα, όπως καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια και ανθρώπους.
Δυστυχώς, η ακρίβεια της μεθόδου στο να μετρά τους ελέφαντες ήταν σημαντικά μικρότερη, μόλις 55%.
Τα γεωφωνα έχουν εμβέλεια μόλις 100 μέτρων, και για να υπάρξουν πιο ακριβείς μετρήσεις οι ερευνητές θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα μεγάλο δίκτυο από αισθητήρες διασκορπισμένους σε μεγάλες εκτάσεις.
Αλλοι ειδικοί σχολιάζουν ότι η μέθοδος δεν είναι ακόμα έτοιμη να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μέθοδο της παρατήρησης από πύργους και της περιπολίας από το έδαφος, στη διάρκεια της οποίας μετρώνται τα περιττώματα των παχυδέρμων.
Στο μέλλον, ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική πρακτική για την παρακολούθηση των ελεφάντων σε δασωμένες περιοχές όπου ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δόγμα Τραμπ: Πρωτοφανής στρατιωτική διάσκεψη των ΗΠΑ με 34 χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου
- Λούλα: Ο Τραμπ προσπαθεί με το «Συμβούλιο Ειρήνης» να δημιουργήσει νέο ΟΗΕ
- Ουκρανία: Εκρήξεις και πυρκαγιές στο Κίεβο καθώς η Ρωσία εξαπολύει νέα μαζική επίθεση
- Ειρηνικός: Αλλοι δύο νεκροί από πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον ταχύπλοου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Σιγά μη φοβηθώ!..»
- Στο… εδώλιο η Google με αντιμονοπωλιακή αγωγή

