43

Tο 43,8% των Ελλήνων -περίπου ένας στους δύο- δεν διαβάζει. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της «Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών» του ΕΚΕΒΙ, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, που δημοσιεύονται στα Νέα, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες, με εμφανή την υπεροχή των γυναικών όλων των ηλικιών, διαβάζει περισσότερα από εννέα βιβλία ετησίως.

Το 82% των εκδοτικών οίκων έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, το 11% στη Θεσσαλονίκη και μόλις 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρώτος σε αριθμό νέων τίτλων ανά έτος έρχεται ο εκδοτικός οίκος «Πατάκης» (350 νέοι τίτλοι το 2003) και ακολουθούν τα «Ελληνικά Γράμματα» (274 τίτλοι), οι εκδόσεις «Σάκκουλας» (235), «Καστανιώτης» (205), «Κέδρος» (202), «Μεταίχμιο» (175) κ.ά.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι η εικόνα τού «βιβλιοπωλείου με ατμόσφαιρα» εξέλιπε μάλλον ανεπιστρεπτί, καθώς η εμπορική δραστηριότητα μεταφέρθηκε την τελευταία δεκαετία στα μεγάλα – αλυσίδες βιβλιοπωλείων («Ελευθερουδάκης», «Παπασωτηρίου», «Πρωτοπορία»).

Επιπλέον, στα ύψη παραμένουν οι τιμές των βιβλίων, καθώς ο μέσος όρος του κόστους ενός βιβλίου κυμαίνεται περί τα 18 ευρώ. Η αύξηση στις τιμές αποδίδεται στην ένταξη της χώρας στη ζώνη τού ευρώ (από το 2002).

Απογοητευτικά είναι, τέλος, τα στοιχεία για τις βιβλιοθήκες. Σήμερα λειτουργούν περί τις 2.000 βιβλιοθήκες, από τις οποίες οι 962 είναι δημόσιες και ιδιωτικές, οι 233 Πανεπιστημίων και κολεγίων, 315 ανήκουν σε ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς, ενώ 15.589 σχολεία της χώρας δεν έχουν βιβλιοθήκη.

Τα στοιχεία για την ελληνική βιβλιοαγορά έχουν καταγραφεί και κυκλοφόρησαν σε ειδικό έντυπο στην αγγλική γλώσσα, που απευθύνεται στους ξένους εκδότες και επισκέπτες, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ