Ξεκίνησε στο Ντουμπάι η κατασκευή του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο
Ο δομικός οργασμός στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κλιμακώνεται με τη θεμελίωση του Μπουρτζ Ντουμπάι (Πύργος του Ντουμπάι), της υψηλότερης κατασκευής στον κόσμο, η οποία πιστεύεται ότι θα φτάσει σε ύψος τα 705 μέτρα και τους 160 ορόφους.
36
Ο δομικός οργασμός στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κλιμακώνεται με τη θεμελίωση του Μπουρτζ Ντουμπάι (Πύργος του Ντουμπάι), της υψηλότερης κατασκευής στον κόσμο, η οποία πιστεύεται ότι θα φτάσει σε ύψος τα 705 μέτρα και τους 160 ορόφους -το τελικό ύψος του κτιρίου κρατείται προς το παρόν μυστικό.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκαν τα θεμέλια του ουρανοξύστη, αποτελούμενα από 192 στύλους που κατεβαίνουν σε βάθος 50 μέτρων, συγκρατούμενα από ένα γιγάντιο τσιμεντένιο πέλμα.
Το Μπουρζ Ντουμπάι, κόστους δύο δισ. δολαρίων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα 2007. Μέχρι τότε θα ψηλώνει με ρυθμό έναν όροφο ανά εβδομάδα.
Το κτίριο, ένα πρόγραμμα της εταιρείας EMAAR Properties, χρηματοδοτούμενο κατά το ήμισυ από τη νοτιοκορεατική Samsung, θα έχει μικτή χρήση, με ένα πολυτελές ξενοδοχείο να καταλαμβάνει τους μεσαίους ορόφους, διαμερίσματα τους μεσαίους και γραφεία τους υψηλότερους. Στον 124 τέταρτο όροφο θα υπάρχει κατάστρωμα παρατήρησης για τους επισκέπτες.
Τα πανάκριβα 700 διαμερίσματα πωλήθηκαν όλα περίπου οκτώ ώρες μετά τη διάθεσή τους στην αγορά, ανακοίνωσε η EMAAR. Το συνολικό εμβαδό του πύργου φτάνει τα 345.000 τετραγωνικά μέτρα.
Το Μπουρζ Ντουμπάι είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ανάπτυξης του Ντουμπάι, ύψους 20 δισ. δολαρίων. Γύρω από τον ουρανοξύστη, στο κέντρο της πόλης, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου του Ντουμπάι, που θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου, ξενοδοχεία, ουρανοξύστες με διαμερίσματα και τεχνητές λίμνες.
Το Ντουμπάι διαθέτει ήδη τη μεγαλύτερη τεχνητή μαρίνα του κόσμου, το μεγαλύτερο τεχνητό νησί, καθώς και το Μπουρτζ αλ Αράμπ, το υψηλότερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Το υψηλότερο κτίριο του κόσμου είναι σήμερα το Taipei 101, με ύψος 508 μέτρα. Η υψηλότερη δομή που έχει ποτέ ανεγερθεί ήταν ο ραδιοφονικός πύργο της Βαρσοβίας, με ύψος 645,4 μέτρα, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1974 αλλά κατέρρευσε στη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης το 1991.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προς χρηματοδότηση η επέκταση της πεζοδρόμησης στην οδό Αβάντων στην Χαλκίδα
- Βατικανό: Αν αναγνωριστεί το δικαίωμα στον προληπτικό πόλεμο, όλος ο πλανήτης θα κινδυνεύσει με ανάφλεξη
- Η γη της ελιάς: Τι λένε οι συντελεστές της σειράς που βρίσκονται στα γυρίσματα της Κύπρου
- Αναδρομικά: Έρχεται νέο πακέτο – Ποιοι πληρώνονται, τι περιλαμβάνει
- Η IFAB ετοιμάζει αποβολή για παίκτες που καλύπτουν το στόμα σε περιστατικά ρατσισμού
- Άγιος Παντελεήμονας: Στο νοσοκομείο ανήλικος με τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο


