36

Η διατροφή ευθύνεται για την εκδήλωση ημικρανίας στο 20 έως 40 τοις εκατό των περιπτώσεων, αναφέρει το περιοδικό Vita στο τεύχος Μαΐου. Συχνά, οι πονοκέφαλοι ξεκινούν ως αποτέλεσμα αλλεργικών αντιδράσεων σε τρόφιμα, τις οποίες ο ασθενής συχνά δεν αντιλαμβάνεται άμεσα.

Η δυσανεξίες σε τρόφιμα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ψυχολογική κατάσταση. Αν το άτομο που υποφέρει από ημικρανίες υποψιάζεται ότι έχει ευαισθησία σε κάποιες τροφές, μπορεί να τις απομακρύνει από το διαιτολόγιό του για ένα διάστημα και να ελέγξει αν οι ημικρανίες περιορίστηκαν σε ένταση και συχνότητα.

Σε πολλές πάντως περιπτώσεις, αιτία της ημικρανίας είναι η παράλειψη γευμάτων και οι εξαντλτητικές δίαιτες.

Οι κυριότερες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν κρίση ημικρανίας σε ευαίσθητα άτομα είναι:

  • Τα πολύ ώριμα τυριά (τσένταρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ροκφόρ, κασέρι, έμενταλ, γκούντα κ.ά) περιέχουν την ουσία τυραμίνη η οποία σχετίζεται με τις ημικρανίες σε ποσοστό 15%.
  • Οι μπανάνες, τα σύκα, οι σταφίδες, τα καπνιστά, τα φασολάκια και τα κουκκιά, τα παστά και τα αλλαντικά, τα οποία επίσης περιέχουν τυραμίνη.
  • Το αλκοόλ, και ειδικά το κόκκινο κρασί, έχει αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες και σχετίζεται με τις ημικρανίες.
  • Πρόσθετα τροφίμων, όπως η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, τα νιτρώδη συντηρητικά και το ενισχυτικό γεύσης γλουταμινικό μονονάτριο.
  • Η υπερκατανάλωση καφεΐνης ή η απότομη διακοπή της κατανάλωσής του
  • Τα προϊόντα με μαγιά

Στην πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας βοηθά το άφθονο νερό, τα λιπαρά ψάρια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β2 και μαγνήσιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ