36

Από το 1975 μέχρι σήμερα, η συχνότητα καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα έχει διπλασιαστεί, δείχνει έκθεση που δημοσιοποιείται την Πέμπτη τη Βρετανία.

Το φαινόμενο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν μέχρι τα βαθειά γηρατειά, δίνοντας στον καρκίνο το χρονικό περιθώριο να εκδηλωθεί, εξηγούν οι ερευνητές του Cancer Research UK.

Όμως ο τρόπος ζωής, και ορισμένες συνήθειες όπως το κάπνισμα, έχουν επίσης σημαντική επίδραση. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι πια σπάνιος, καθώς ο πληθυσμός στρέφεται προς τη διατροφή δυτίκού τύπου.

Το ευχάριστο είναι πάντως ότι, παρόλο που η συχνότητα του καρκίνου αυξήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η θνησιμότητα του καρκίνου μειώθηκε χάρη στην ταχύτερη διάγνωση και την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ο καρκίνος του στομάχου, η πέεον συχνή κορφή της ασθένειας το 1975, είναι σήμερα λιγότερο συχνός λόγω της καλύτερης υγιεινής και των βελτιωμένων μεθόδων διατήρησης των τροφίμων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα 27 μορφών καρκίνου σε διεθνές επίπεδο -η έκθεσή τους τονίζει ωστόσο την αύξηση όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, που μπορεί να προληφθεί, και τον καρκίνο του μαστού, που μπορεί να αναγνωριστεί έγκαιρα από ενημερωμένες γυναίκες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν σπάνιος μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Εξαιτίας του καπνίσματος, σήμερα είναι η πλέον συνήθης μορφή της νόσου, και παραμένει από τις πιο επικίνδυνες.

Πάντως σε χώρες όπως η Βρετανία, η σταδιακή μείωση του ποσοστού των καπνιστών στον πληθυσμό οδήγησε σε μείωση της συχνότητας των κρουσμάτων, επισημαίνει το BBC.

Η συχνότητα καρκίνου του πνεύμονα συνεχίζει ωστόσο να αυξάνει σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου ο πληθυσμός των καπνιστών μεγαλώνει, όπως στην ανατολική Αφρική, την Κεντρική Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία.

Πάντως ο καρκίνος του στομάχου, η πέεον συχνή κορφή της ασθένειας το 1975, είναι σήμερα λιγότερο συχνός λόγω της καλύτερης υγιεινής και των βελτιωμένων μεθόδων διατήρησης των τροφίμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ