Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Λονδίνο: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων hot dog, λουκάνικων και άλλου είδους επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Λονδίνο: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων hot dog, λουκάνικων και άλλου είδους επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Χαβάης με επικεφαλής τον Δρ Ute Nothlings έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 190.545 άτομα που είχαν λάβει μέρος στην μελέτη Multiethnic Cohort Study στην Χαβάη και το Λος Aντζελες.

Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για επτά χρόνια και ερωτήθηκαν για τη διατροφή τους, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος και την εθνικότητα.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν 482 περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστες ποσότητες τέτοιου είδους κρέατος.

Τα άτομα που έτρωγαν πολύ χοιρινό και κόκκινο κρέας αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 50%, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστες ποσότητες.

Δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου με την κατανάλωση πουλερικών, ψαριών ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο Δρ Nothlings εξηγεί ότι τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι καρκινογόνες ουσίες που σχετίζονται με την προετοιμασία του κρέατος, και όχι με το υπάρχον λίπος ή τη χοληστερόλη που περιέχει, ευθύνονται για τη σχέση αυτή. Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να οφείλεται σε χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του κρέατος. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να παράγουν ετεροκυκλικές αμίνες ή πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο