Η μετανάστευση θέμα ημερίδας στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Στην κατάμεστη αίθουσα Σταύρος Τορνές (Προβλήτα 1, Λιμάνι) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα».
38
Στην κατάμεστη αίθουσα Σταύρος Τορνές (Προβλήτα 1, Λιμάνι) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, η ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Παρών στην ημερίδα ήταν και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης (Από την Ακρη της Πόλης, Δεκαπενταύγουστος, Όμηρος, κ.λ.π), ο οποίος δήλωσε: «Η εμπειρία της μετανάστευσης δεν είναι κάτι θεωρητικό για μένα. Δεν είναι απλώς ένα βίτσιο, είναι κάτι που το έχω ζήσει στο πετσί μου, πρόκειται για οικογενειακή ιστορία».
Και τόνισε για τις ταινίες του: «Εγώ δεν κάνω ταινίες για τους μετανάστες στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εγώ κάνω ταινίες με θεματικό άξονα την παρανομία και την παραβατικότητα. Με ενδιαφέρει η άκρη της πόλης, το περιθώριο, ο ένοπλος μετανάστης που πιστεύει ότι έχει αδικηθεί και εισβάλει στην καθημερινότητα των ντόπιων απαιτώντας».
Ο διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς επισήμανε ότι για τον ίδιο η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα: «Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο, που δεν είναι καν σύγχρονο. Πάντοτε οι πληθυσμοί μετακινούνταν. Και πάντοτε αυτή η μετακίνηση γινόταν από τις φτωχότερες προς τις πλουσιότερες περιοχές. Το πρόβλημα, επομένως, δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η φτώχεια».
Ο Αλβανός σκηνοθέτης Μπουγιάρ Αλιμανί αναφέρθηκε στην πρώτη του επαφή με τη χώρα και τους Έλληνες, όταν πρωτοέφτασε με τα πόδια στην Ελλάδα: «Θυμάμαι ότι οι γιαγιάδες στα βουνά της Ηπείρου, πέρα από το ότι μας έδιναν ψωμί, μας προστάτευαν κιόλας, λέγοντάς μας ποιο δρόμο να διαλέξουμε, ώστε να μην πέσουμε πάνω στην αστυνομία. Αυτή η επαφή δεν μπορούσε παρά να είναι θετική».
Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Βουτηρά Ευτυχία, η πρόεδρος του ιδρύματος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φαρκάς Κάρεν, ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Κουλοχέρης Σπύρος. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Αντίνο ο Παναθηναϊκός (vid, pic)
- Ελευθερία ή επαγγελματική ευκαιρία; Το plan b του Μπρούκλιν Μπέκαμ πίσω από το ξέσπασμά του
- Καιρός – Μαρουσάκης: Νέα κύματα καταιγίδων τις επόμενες ώρες και στην Αττική
- Τραμπ: Παρουσιάζει το «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα και… γενικώς – Live η ομιλία στο Νταβός
- Κακοκαιρία: Πνίγηκε η Αττική, εικόνες αποκάλυψης στη Γλυφάδα – Περιοχές καλυμμένες με πέτρες και λάσπη
- «Λύγισε» ο Τσιτσιπάς κόντρα στον Μάχατς και αποκλείστηκε από το Australian Open




