«Το Δαχτυλίδι της Μάνας» του Μ.Καλομοίρη ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή
Μια ελληνική όπερα γεμάτη τρυφερότητα, που εκτυλίσσεται τις ημέρες των Χριστουγέννων, κάνει πρεμιέρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Λυρική Σκηνή. Το Δαχτυλίδι της Μάνας του Μανόλη Καλομοίρη θα παρουσιαστεί σε τρεις ακόμα παραστάσεις, τον Ιανουάριο.
36
Μια ελληνική όπερα γεμάτη τρυφερότητα, που εκτυλίσσεται τις ημέρες των Χριστουγέννων, κάνει πρεμιέρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Λυρική Σκηνή. Το Δαχτυλίδι της Μάνας του Μανόλη Καλομοίρη θα παρουσιαστεί σε τρεις ακόμα παραστάσεις, στις 2 , 7 και 9 Ιανουαρίου.
Για την παράσταση μίλησαν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, οι συντελεστές της.
Τη σκηνοθεσία της όπερας υπογράφει ο Σπύρος Ευαγγελάτος και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ το ρόλο της μάνας ερμηνεύει η Μαρκέλα Χατζιάνο. Το ρόλο του μικρού Γιάννη ερμηνεύει ο Γιάννης Χριστόπουλος. Τη χορογραφία επιμελείται ο Ισίδωρος Σιδέρης και τη διεύθυνση ορχήστρας η Φανή Παλαμήδη.
Το έργο άρχισε να γράφεται από τον Καλομοίρη το 1915 και ολοκληρώθηκε σε περίπου ενάμισι χρόνο. Έμπνευση για τον δημιουργό στάθηκε η γνωριμία του με τον ποιητή Καμπίση, που πέθανε πολύ νέος. Ο Καλομοίρης γνώρισε τη μάνα τού αδικοχαμένου ποιητή και εμπνεύστηκε από αυτήν το έργο που εξελίσσεται τις χριστουγεννιάτικες ημέρες στην ελληνική ύπαιθρο.
Εκείνη την εποχή, άλλωστε, ο Καλομοίρης έψαχνε να βρει ένα έργο που να αντανακλά την ελληνική ψυχή και να ενσωματώνει την ιδέα της δημοτικής γλώσσας. Ετσι, σύμφωνα με τον Καλομοίρη, μέσα του ξύπνησαν μνήμες και από την αγάπη της δικής του μητέρας. Στο έργο κυριαρχεί η μητρική φιγούρα και η αγάπη της μάνας.
Το 1917 έγινε η πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας, στο Δημοτικό Θέατρο, και το 1940 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Τα Χριστούγεννα του 1949 ανέβηκε στη Λυρική Σκηνή της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, φιλοδοξία του ΔΣ του ιδρύματος είναι να αποτελέσει το έργο αυτό έναν κρίκο στην αλυσίδα ελληνικού ρεπερτορίου που θα παρουσιάζονται τα επόμενα χρόνια από την κρατική λυρική σκηνή της χώρας.
Ο Βασ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε Το Δαχτυλίδι της Μάνας ένα αδιαμφισβήτητο μουσικό αριστούργημα, αν και έκανε λόγο και για το κτιριακό πρόβλημα της ΕΛΣ.
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, τέλος, επισήμανε ότι πρόκειται «για ένα είδος ονειροδράματος, που περισσότερο γράφτηκε για να διαβάζεται σαν θεατρικό έργο, για αυτό και έχουν γίνει αρκετές επεμβάσεις».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Ποιοι Beatles; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ των Σκαθαριών που κρατάει 25 χρόνια
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot



