Νεκρό άστρο εκπέμπει τον ισχυρότερο παλμό ενέργειας που έχει καταγραφεί ποτέ
Ένα πάλσαρ σε απόσταση 12.000 ετών φωτός εξέπεμψε έναν παλμό ακτινοβολίας τόσο ισχυρό ώστε υπερβαίνει σε ένταση οποιοδήποτε άλλη πηγή στο σύμπαν. Η έκλαμψη, που διήρκεσε μόλις 15 νανοδευτερόλεπτα, καταγράφηκε από ραδιοτηλεσκόπιο στην Αυστραλία.
36
Ένα πάλσαρ σε απόσταση 12.000 ετών φωτός εξέπεμψε έναν παλμό ακτινοβολίας τόσο ισχυρό ώστε υπερβαίνει σε ένταση οποιοδήποτε άλλη πηγή στο σύμπαν. Η έκλαμψη, που διήρκεσε μόλις 15 νανοδευτερόλεπτα, καταγράφηκε από ραδιοτηλεσκόπιο στην Αυστραλία.
Στην περιοχή γύρω από το πάλσαρ «η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου θα μπορούσε κυριοκτικά να εξαερώσει και να μετατρέψει σε ιόντα όλα τα γνωστά υλικά, διαλύοντάς τα σε καυτό πλάσμα» σχολιάζει στο NewScientist.com ο Γουέιν Κάνον του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο.
Ο παλμός, μια σύντομη εκτυφλωτική λάμψη στο φάσμα των ραδιοκυμάτων, ήταν ισχυρότερος και από τις εκλάμψεις ακτίνων γάμμα, πανίχυρους παλμούς ακτινοβολίας που εκπέμπονται καθώς τεράστια νεκρά άστρα μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες.
Τα πάλσαρ, σώματα υψηλής πυκνότητας, σχηματίζονται από άστρα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και καταρρέουν. Όλα τα πάλσαρ εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους και καθώς περιστρέφονται γίνονται ορατά από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις ραδιοκυμάτων. Ορισμένοι μάλιστα τα περιγράφουν ως «κοσμικούς ραδιοφάρους».
Εκτός από τους παλμούς υψηλής ισχύος, το πάλσαρ που εντόπισε η ομάδα του Δρ Κάνον εκπέμπει και κανονικούς, ασθενείς παλμούς κάθε 1, 557 χιλιοστοδευτερόλεπτα. Ελάχιστα άλλα πάλσαρ εκπέμπουν «παλμούς γίγαντες».
Η ανακάλυψη, στην οποία συμμετείχαν αστρονόμοι από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ρωσία, δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Ο Ζελένσκι λέει ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ιρανικών drones
- Ιράν: Η Γερουσία αρνείται να περιορίσει τις εξουσίες του Τραμπ για τον πόλεμο
- Ισημερινός: Απελαύνει τον πρεσβευτή της Κούβας και τα υπόλοιπα μέλη της διπλωματικής αποστολής
- Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τη δικαστική απόφαση
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Κύπρος, Τουρκία και μετά;
- «Ένας λαός που δεν είναι πια περήφανος» – Μπέσσυ Μάλφα και Χρήστος Στέργιογλου έστειλαν ηχηρό μήνυμα για τα Τέμπη από το «Αλ Τσαντίρι Νιούζ»

