Προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, λόγω σημαντικών ελλείψεων προσωπικού
Αθήνα: «Κλειδωμένα» παραμένουν 205 κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με καταγραφή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠOΕΔΗΝ), το προσωπικό δεν επαρκεί να στελεχώσει όλες τις κλίνες. Σημειώνεται ότι για κάθε κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απαιτείται ένας νοσηλευτής ανά βάρδια.
Αθήνα: «Κλειδωμένα» παραμένουν 205 κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σύμφωνα με καταγραφή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠOΕΔΗΝ), το προσωπικό δεν επαρκεί να στελεχώσει όλες τις κλίνες. Σημειώνεται ότι για κάθε κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απαιτείται ένας νοσηλευτής ανά βάρδια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, την Τετάρτη, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Λαϊκού», όπου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος, «από τα 17 κρεβάτια, τα 11 είναι κλειδωμένα». Αλλά και στο «Σισμανόγλειο», το «Κρατικό Αθηνών», το «Αγία Όλγα» και πολλά άλλα νοσοκομεία σε Αθήνα και περιφέρεια, δεκάδες πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ βρίσκονται σε αχρηστία.
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν τελειώνουν στις κλίνες εντατικής θεραπείας, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό επηρρεάζουν και τη λειτουργία των διαφόρων κλινικών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠOΕΔΗΝ, ενώ την τελευταία 10ετία οι νοσοκομειακές υποδομές αυξήθηκαν κατά 65%, η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού μόλις που άγγιξε το 16%.
«Σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνται πλήρως τα πρωτόκολλα στα χειρουργεία, αφού το υπάρχον προσωπικό είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες», αναφέρει ο Αντώνης Παπάζογλου από το σωματείο εργαζομένων στο «Γενικό Κρατικό Αθηνών». Στο νοσοκομείο οι κενές θέσεις νοσηλευτών φθάνουν τις 120 και οι νυχτερινές βάρδιες βγαίνουν με μία μόνο νοσηλεύτρια (για 30-35 ασθενείς).
Διακόσιες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού μένουν κενές στο «Σισμανόγλειο». Κατά τη νυχτερινή βάρδια, μία νοσηλεύτρια πρέπει να φροντίσει 35 – 40 ασθενείς. O μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου κοντεύει να κλείσει έναν χρόνο εκτός λειτουργίας.
Στον «Ευαγγελισμό», ο αριθμός των κενών θέσεων ξεπερνά τις 400 για το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει ο Σταύρος Κυριαζής του σωματείου εργαζομένων, ότι «αρκετές νύχτες, ένας τραυματιοφορέας πρέπει να εξυπηρετήσει ολόκληρο το νοσοκομείο, των 970 κλινών».
Τρεις στις δέκα θέσεις νοσηλευτών μένουν κενές στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Συνολικά και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες (πανεπιστημιακή, τεχνική και δευτεροβάθμια) οι κενές θέσεις είναι 133. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, στην Καρδιολογική Μονάδα λειτουργούν 10 κρεβάτια, με προσωπικό για επτά. O αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου μπορεί να λειτουργήσει σε μία μόνο βάρδια ενώ υπήρξε περίοδος που το βιοχημικό εργαστήριο έκλεισε.
Τα Σαββατοκύριακα στο ΚΑΤ, ένας νοσοκόμος καλύπτει δύο ολόκληρες κλινικές. Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρικόπουλος, από το σωματείο εργαζομένων, «οι κενές θέσεις ξεπερνούν σήμερα τις 400. Από αυτές, οι περισσότερες είναι για νοσηλεύτριες τεχνολογικής εκπαίδευσης. Σε κάθε κλινική, υπάρχουν τρεις νοσηλεύτριες αυτής της βαθμίδας, με αποτέλεσμα τη νύχτα αλλά και κάποια απογεύματα να μη βρίσκεται καμιά στο νοσοκομείο».