Ανοιξε επίσημα για το κοινό το Μουσείο του Μαραθώνα
Το Μουσείο του Μαραθώνα και τους περιβάλλοντες αρχαιολογικούς χώρους -δύο αρχαία νεκροταφεία- εγκαινίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης. Το μουσείο στεγάζει ευρήματα της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
37
Το Μουσείο του Μαραθώνα και τους περιβάλλοντες αρχαιολογικούς χώρους εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.
Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν:
– Το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο (3200 – 2000 π.Χ) στη θέση Τσέπι, όπως έχει διαμορφωθεί πρόσφατα μετά την οποθέτηση του νέου στεγάστρου.
– Το μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά (2000 – 1600), με τους σωζόμενους σκελετούς αλόγων, το οποίο περιβάλλεται από νέο στέγαστρο-οικοδόμημα.
Το Μουσείο του Μαραθώνα βρίσκεται δίπλα στο μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά. Το μουσείο στεγάζει ευρήματα της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Συγκεκριμένα, στο μουσείο φιλοξενούνται νεολιθική κεραμική από το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη, καθώς και πρωτοελλαδικά, μεσοελλαδικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά και κλασικά αγγεία, από τα δύο νεκροταφεία Τσέπι και Βρανά, από τον Τύμβο των Αθηναίων και το λεγόμενο Τύμβο των Πλαταιέων, καθώς και από νεκροταφεία της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα.
Εκτίθενται επίσης, μαρμάρινα επιτύμβια μνημεία, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα από το «Τρόπαιο» και το υπέρθυρο από την πύλη στο κτήμα του Ηρώδη του Αττικού.
Εντυπωσιακά είναι τα αιγυπτιάζοντα αγάλματα -παλαιά και νέα ευρήματα- από το ιερό της Μπρεξίζας. Από τα νέα ευρήματα ξεχωρίζουν ο μαρμάρινος δίσκος με αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε στις ανασκαφές του Αγ.Ανδρέα, για το Δημοσιογραφικό Χωριό, η κλασική κεραμική και πήλινα ειδώλια από τις ανασκαφές στο Κωπηλατοδρόμιο και τα ευρήματα της νεολιθικής / πρωτοελλαδικής εποχής, από τις ανασκαφές της Μαραθώνιας Διαδρομής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε επιτρέπεται και πότε όχι η προσπέραση από δεξιά
- Κύπρος: Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
- LIVE: Νότιγχαμ Φόρεστ – Άρσεναλ
- Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή στη Λάρνακα – Άφαντοι οι δράστες
- Συρία: Ο Μακρόν και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν ζητούν άμεση αποκλιμάκωση και μόνιμη κατάπαυση πυρός
- «Έχω παραιτηθεί», απαντά ο Ανεστίδης για τη «διαγραφή» από τη ΝΔ – Καταδικάζει τη μετάδοση των υβριστικών δηλώσεων η ΠΟΕΣΥ


