31

Με την ευχή το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων να παραμείνει άσβεστο στις καρδιές όλων και μετά τους Αγώνες του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής, εγκαινίασε την Πέμπτη την έκθεση «ΑΓΩΝ» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον ευγενέστερο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αγώνα του ανθρώπου, τον αγώνα με τον εαυτό του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στις αξίες και τα ιδανικά των Ολυμπιακών Αγώνων και επισήμανε ότι είναι η μοναδική ευκαιρία, ώστε το μέτρο και αθλητισμός να είναι πρόταση επικοινωνίας σε ένα κόσμο που διψά για αξίες.

Ο κ. Καραμανλής έφθασε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, συνοδευόμενος από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τον κ. Τατούλη, τον κ. Ορφανό και τον κ. Ζαχόπουλο.

Συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την ανακαίνιση του «ταλαιπωρημένου», όπως σημείωσε, μουσείου από τους σεισμούς του 1999.

Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Καλτσάς, που είπε χαρακτηριστικά ότι η έκθεση «ΑΓΩΝ» «ανιχνεύει την αρχέγονη έννοια του αγωνίζεσθαι, ένα μήνα πριν από τη λαμπρή διοργάνωση των Αγώνων στην Αθήνα». Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον κ. Καλτσά.

Διακόσια τριάντα τέσσερα έργα της αρχαιότητας όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής εικονογραφούν την πρωτότυπη έκθεση με αφορμή την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολλά έργα έρχονται από 18 μουσεία του εξωτερικού μεταξύ των οποίων το μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε 5 ενότητες :

– προσωποποίηση του αγώνα

– μυθικοί αγώνες (αγώνες θεών, ηρώων, θνητών)

– αγώνες του σώματος (πανελλήνιοι αγώνες, ιερά, τοπικά αγωνίσματα)

– αγώνες του πνεύματος (ποιητικοί αγώνες, μουσικοί αγώνες, δραματικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες

– η αποθέωση των νικητών

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ