Νέα Υόρκη: Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, μιας μορφής σακχάρου που εντοπίζεται στα φρούτα και στο μέλι, ενισχύει την υπερκατανάλωση φαγητού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Νέα Υόρκη: Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, μιας μορφής σακχάρου που εντοπίζεται στα φρούτα και στο μέλι, ενισχύει την υπερκατανάλωση φαγητού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Ερευνητές του Monell Chemical Senses Center με επικεφαλής την Δρ Κάρρεν Τεφ επισημαίνουν πως η φρουκτόζη αλλοιώνει τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης, δηλαδή της λεπτίνης και της ινσουλίνης, και κατά συνέπεια αυξάνει την επιθυμία για περισσότερο φαγητό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ζήτησαν από 12 γυναίκες να καταναλώσουν ένα φυσιολογικό γεύμα, πίνοντας παράλληλα υγρά τα οποία περιείχαν είτε φρουκτόζη, είτε γλυκόζη.
Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που κατανάλωσαν φρουκτόζη είχαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και λεπτίνης σε σχέση με εκείνες που κατανάλωσαν γλυκόζη, ενώ διέθεταν αυξημένα επίπεδα γρελίνης, ενός αμινοξέος που ρυθμίζει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης από τον εγκέφαλο.
Επιπλέον, η φρουκτόζη αποδείχθηκε πως προκαλεί άνοδο των λιπιδίων του αίματος, φαινόμενο που έχει και από παλαιότερες μελέτες ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η Δρ Τεφ, τέλος, επισήμανε πως η φρουκτόζη από μόνη της δεν εγκυμονεί κίνδυνο, καθώς αποτελεί φυσική ουσία του οργανισμού. Ωστόσο, ανέφεραν πως η υπερκατανάλωσή της από διάφορα ροφήματα ή χάρη στην επιπλέον προσθήκη της στις τροφές αυξάνει την όρεξη και κατ’ επέκταση τη ροπή στην παχυσαρκία.