Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο
Στο 4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2003 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9%.
Στο 4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Τα αρχικά στοιχεία της ΕΣΥΕ (ανακοινώθηκαν στις 17 Μαΐου) έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,1%. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2003 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9%.
Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,5% συμβάλλοντας κατά 2,2% στην αύξηση της συνολικής ζήτησης. Η αύξηση αυτή υπολείπεται από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου της τελικής κατανάλωσης στη συνολική ζήτηση. Έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2003 η τελική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2%.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 5,1% και συνέβαλαν στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 1,2%. Ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων ξεπερνά τον αντίστοιχο ρυθμό του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σχετικό μερίδιο των επενδύσεων στην τελική ζήτηση της οικονομίας. Επίσης, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2003 υπήρξε σημαντική άνοδος 7,2%.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,5% επιβραδύνοντας την αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 0,9%. Επίσης ως προς το τέταρτο τρίμηνο του 2003 είχαμε μείωση 10,9%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 κατά 0,8%. Η αύξηση αυτή των εισαγωγών σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών καταδεικνύει τη μείωση της σχετικής συμβολής των ημεδαπών προϊόντων στην εγχώρια τελική ζήτηση. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2003 οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,1%.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.