43

Απαγγελίες, εκθέσεις, παραστάσεις, συζητήσεις και πολλές άλλες δράσεις συνθέτων το σκηνικό των 15.000 εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία, στο πλαίσιο της 6ης Ανοιξης των Ποιητών.

Κεντρικό θέμα της διοργάνωσης,που άρχισε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαρτίου, είναι η «ελπίδα» και τι καλύτερο απ το να ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις με μία ολοήμερη ανάγνωση της «Οδύσσειας».

«Θέλαμε να υπάρχουν στο σύνολο των εκδηλώσεων ορισμένες εκδηλώσεις συμβολικές για τους στόχους μας. ΗΟδύσσεια είναι ένα δυνατό σύμβολο για μία ποίηση που αποτελεί θεμέλιο τηςπολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Όμηρος είναι το κοινό μας λίκνο»δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «Ανοιξης των Ποιητών» Ζαν Πιέρ Σιμεόν.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον Σιμεόν ως το πρόσωπο-κλειδίστην επιτυχία και εδραίωση του θεσμού, πουδημιούργησε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, το 1999.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «κερδήθηκετο στοίχημα, η ποίησηέχει εγκατασταθεί στο πολιτιστικό γαλλικό τοπίο και έχει γίνειμία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στη Γαλλία, μαζί με ταΦεστιβάλ Καννών και Αβινιόν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ