Ένας νεκρός και περίπου 400 τραυματίες από τα 8 Ρίχτερ στο ιαπωνικό νησί Χοκάιντο
Σεισμός 8 Ρίχτερ σημειώθηκε στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν περίπου 400 άτομα. Προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις συγκοινωνίες, ενώ το παλιρροϊκό κύμα έφθασε τα τρία μέτρα.
Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν περίπου 400 άτομα. Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενές πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τουλάχιστον 24.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ στις ανατολικές ακτές του Χοκάιντο, οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε τους πολίτες ότι υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι τις επόμενες 48 ώρες.
Εξαιτίας του σεισμού προκλήθηκε πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας «Ιντεμίτσου Κοζάν», ενώ το αεροδρόμιο της πόλης Κουσίρο έκλεισε λόγω ζημιών. Έκλεισαν επίσης πολλοί αυτοκινητόδρομοι λόγω κατολισθήσεων και ζημιών στο οδόστρωμα, ενώ εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία, με συνέπεια να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο.
Το επίκεντρο της κύριας δόνησης εντοπίστηκε περίπου 975 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Εξίσου ισχυροί ήταν αρκετοί από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν. Στις 5:40 το πρωί σημειώθηκε μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ και ένας τρίτος, μεγέθους 7 Ρίχτερ.
Σημειώνεται ότι η νήσος Χοκάιντο έχει το μέγεθος της Αυστρίας και κατοικείται από περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τεράστιο τσουνάμι
Το Χιρόο, ένα μικρό χωριό ψαράδων στο Χοκάιντο, σαρώθηκε από κύματα τριών μέτρων που έσπειραν το χάος και το φόβο έπειτα από το σεισμό. Φουσκωμένη από ένα παλιρροϊκό κύμα, η θάλασσα «κατάπιε» τους κυματοθραύστες και τις αποβάθρες του λιμανιού στην ανατολική πλευρά του Χοκάιντο, λίγο μετά την πρώτη δόνηση.
Αλιευτικά σκάφη βρέθηκαν στην αποβάθρα ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Η κυκλοφορία παρέλυσε εξαιτίας ρηγμάτων που δημιουργήθηκαν στην άσφαλτο και την κατάρρευση μιας γέφυρας βορειοανατολικά του Χιρόο.
Περισσότερα από 40.000 άτομα ανγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, υπό το φόβο των παλιρροϊκών κυμάτων. Οι αρχές ήραν την κατάσταση επιφυλακής εν αναμονή της εμφάνισεως τσουνάμι το απόγευμα της παρασκευής, μετέδωσε το ιαπωνικό πρκατορείο ειδήσεων Κιόντο.
Σεισμός και στην Ταϊβάν
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Ταϊβάν, αλλά οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν ότι δεν σχετίζεται με την ισχυρή δόνηση της Ιαπωνίας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίσθηκε 20 χιλιόμετρα ανοικτά του Ιλάν, στη βορειοανατολική ακτή της Ταϊβάν και 20 χιλιόμετρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.