36

Το εμπόριο σαλεπιού για την παρασκευή παγωτών απειλεί με εξαφάνιση πολλά ενδημικά είδη ορχιδέας στην Τουρκία, προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Οι ορχιδέες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν πολύ σοβατή απειλή» αναφέρει στο BBC η βοτανολόγος Οζντεμίρ Οζχατέι του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

«Για τον λόγο αυτό οι εξαγωγές απαγορεύονται, αλλά [το σαλέπι] χρησιμοποιείται ακόμα στην Τουρκία για τα παγωτά» συνεχίζει.

Το σαλέπι, στο οποίο βασίζεται και το ομώνυμο αφέψημα, είναι ένα αλεύρι που παράγεται από βολβούς λουλουδιών της οικογένειας Orchis στις ορεινές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Τα περισσότερα από τα είδη αυτά είναι ενδημικά -δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Σύμφωνα με την Δρ Οζχατέι, περίπου 1000 ορχιδέες χρειάζονται για να παραχθεί ένα κιλό αποξηραμένο σαλέπι. Τα λουλούδια μαζεύουν παραδοσιακά οι Τούρκοι βοσκοί, οι οποίοι παραδέχονται ότι πρέπει να ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά στα βουνά για να τα εντοπίσουν.

Η καταστροφή είναι τόσο εκτεταμένη ώστε οι περιβαλοντικές οργανώσεις της χώρας ζητούν την ολική απαγόρευση του σαλεπιού. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής διατεθειμένη να λάβει μέτρα.

Το σαλέπι χρησιμοποιείται για τη χαρακτηριστική του γεύση από την εποχή των Οθωμανών, οι οποίοι πίστευαν ότι έχει αφροδιασιακές ιδιότητες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ