Τα ροδαλά μάγουλα στοιχείο της ανδρικής γοητείας
Τα θηλυκά ενός συγγενή του ανθρώπου, του μακάκου ρέζους, προτιμούν τα αρσενικά με έντονα κόκκινο πρόσωπο, δείχνει νέα έρευνα στη Βρετανία. Το ίδιο ίσως συμβαίνει και στο ανθρώπινο είδος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
36
Τα θηλυκά ενός συγγενή του ανθρώπου, του μακάκου ρέζους, προτιμούν τα αρσενικά με έντονα κόκκινο πρόσωπο, δείχνει νέα έρευνα στη Βρετανία. Τα ροδαλά μάγουλα ίσως είναι στοιχείο γοητείας και στο ανθρώπινο είδος, υποστηρίζει η ψυχολόγος Δρ Κόριν Ουάιτ.
«Τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα έχουν τον πιο έντονο χρωματισμό ανάμεσα στα θηλαστικά στο βασίλειο των ζώων» σχολιάζει στο BBC.
«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί. Αλλά θα μπορούσε να παίζει ρόλο στον ανταγωνισμό με άλλα αρσενικά ή θηλυκά για την επιλογή συντρόφου» συνεχίζει.
Η έρευνα ίσως εξηγεί γιατί οι γυναίκες χρησιμοποιούν καλλυντικά για να τονίσουν τα μάγουλα και τα χείλη τους.
Η καλή αιμάτωση του προσώπου, που δίνει το ροδαλό χρώμα, είναι ένδειξη υγείας. Ανακλά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία σχετίζονται με αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα σε πολλά ζώα.
Η θεωρία ότι οι θηλυκοί πίθηκοι έλκονται από τον χρωματισμό των αρσενικών είχε αρχικά προταθεί από τον Δαρβίνο, το 1876.
Η Ουάιτ αποφάσισε να την επιβεβαιώσει, υποβάλοντας έξι θηλυκούς μακάκους ρέζους σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο του Στίρλινγκ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ψηφιακά επεξεργασμένα «πορτρέτα» 24 αρσενικών μακάκων: κάθε πίθηκος παρουσιαζόταν σε δύο εκδοχές, μία με χλωμό πρόσωπο και μία με έντονα κόκκινο.
Τα θηλυκά κοιτούσαν για περισσότερη ώρα τα ροδαλά πορτρέτα και εκδήλωναν την προτίμησή τους πλαταγίζοντας τα χείλη τους.
Ο Δρ Κρεγκ Ρόμπερτς του Πανεπιστημίου του Νιουκασλ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφωνεί ότι ο χρωματισμός του προσώπου ίσως είναι στοιχείο ερωτικής έλξης και στον άνθρωπο.
«Φαίνεται ότι ο κόκκινος χρωματισμός, που είναι δύσκολος να διατηρηθεί χωρίς καλή υγεία, ανακλά το γενετικό προφίλ και την υγεία του αρσενικού» αναφέρει.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικο Biology Letters της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά την 34η αγωνιστική – Πού βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (pic)
- Φρενίτιδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την IPO της SpaceX
- Γιορτή σήμερα 28 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 28.03.2026]
- Παναθηναϊκός: Στο νοσοκομείο ο Χουάντσο μετά το ματς με τη Μονακό
- Euroleague: Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού ως το φινάλε της regular season



