36

Ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι πολύ μικρός και τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτές είναι πιθανώς το ίδιο ασφαλή με τα συμβατικά, σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουν υπάρξει τοξικές ή δηλητηριώδεις δράσεις που μπορούν να επαληθευτούν» καταλήγει η έκθεση GM Science Review, χωρίς όμως να βεβαιώνει ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι ασφαλή.

Όσον αφορά τον κίνδυνο για τον περιβάλλον, οι 24 ειδικοί της επιτροπής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες «είναι πολύ απίθανο να εισβάλουν στην ύπαιθρο και να γίνουν προβληματικά φυτά».

Η έκθεση τονίζει, πάντως, ότι η ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών δεν είναι αποδεδειγμένη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτρόπής σερ Ντέιβιντ Κινγκ, επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα για την τεχνολογία της γενετικής τροποποίησης και επομένως κάθε νέα ποικιλία πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

«Είναι σαφές πως τα κενά στις γνώσεις μας και οι αβεβαιότητες θα γίνονται πιο περίπλοκες αν αυξηθούν οι ποικιλίες των φυτών και των χαρακτηριστικών τους» αναφέρει η έκθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters