Λογισμικό διαβάζει βιβλία και αναγνωρίζει το φύλο του συγγραφέα
Το στερεότυπο που θέλει τους άντρες και τις γυναίκες να χρησιμοποιούν διαφορετικά τη γλώσσα φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Ισραηλινοί επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που σαρώνει κείμενα και μαντεύει το φύλο του συγγραφέα με ακρίβεια 80%.
36
Το στερεότυπο που θέλει τους άντρες και τις γυναίκες να χρησιμοποιούν διαφορετικά τη γλώσσα φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Ισραηλινοί επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που σαρώνει αγγλικά κείμενα και μαντεύει το φύλο του συγγραφέα.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, η ακρίβεια του προγράμματος φτάνει το 80%, τόσο σε μυθιστορήματα όσο και σε μη μυθοπλαστικά βιβλία.
Σε γενικές γραμμές, οι άντρες δίνουν έμφαση στην παράθεση πληροφοριών και μιλούν περισσότερο για αντικείμενα, ενώ οι γυναίκες επικεντρώνονται στην προσωπική εμπειρία και μιλούν περισσότερο για σχέσεις.
Ο Μος Κόπελ, επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε τον αλγόριθμο στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στη Ραμάτ Γκαν του Ισραήλ, εξηγεί ότι οι γυναίκες συγγραφείς χρησιμοποιούν περισσότερο τις αντωνυμίες (εγώ, εσύ, κ.λ.π.), ενώ οι άνδρες προτιμούν λέξεις που αναγνωρίζουν ή προσδιορίζουν ουσιαστικά (ένας, το) και λέξεις που τα ποσοτικοποιούν (ένα, δύο, περισσότερα).
Το πρόγραμμα μπορεί να αναγνωρίσει όχι μόνο το φύλο του συγγραφέα, αλλά και το είδος του κειμένου. Μαντεύει αν πρόκειται για μυθιστόρημα ή για μη μυθοπλαστικό είδος με ακρίβεια 98%.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τον αλγόριθμο σε 566 έργα της αγγλικής λογοτεχνίας που είχαν δημοσιευτεί μετά το 1975. Σκοπεύουν τώρα να επαναλάβουν το πείραμα σε παλαιότερα κείμενα, αλλά και να διαπιστώσουν αν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ισχύουν και σε άλλες γλώσσες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων με drones κατά του Κιέβου
- Λίβανος: Σειρά νέων ισραηλινών επιδρομών στον νότο – Ενας νεκρός
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας

