«Ανευ προηγουμένου» η καταστροφή των κοραλλιών στην Καραϊβική
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στην Καραϊβική έχουν νεκρωθεί σε ποσοστό 80% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η καταστροφή σε πολλά σημεία της περιοχής «δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες χιλιετίες» προειδοποιούν οι επιστήμονες.
36
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στην Καραϊβική έχουν νεκρωθεί σε ποσοστό 80% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων. Η καταστροφή σε πολλά σημεία της περιοχής «δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες χιλιετίες» γράφουν στο διαδικτυακό περιοδικό Science Express.
«Ο ρυθμός υποχώρησης που βρήκαμε υπερβαίνει κατά πολύ τους ρυθμούς αποψίλωσης των τροπικών δασών» συμπληρώνουν.
Όπως αναφέρει το ΒBC, οι ερευνητές αποδίδουν την καταστροφή σε φυσικούς παράγοντες, όπως οι κυκλώνες και διάφορες ασθένειες των κοραλλιών, και σε ανθρωπογενείς, όπως η αλιεία, η μόλυνση και η επικάθιση στους υφάλους ιζημάτων που προέρχονται από την αποψίλωση δασών.
Δεν βρήκαν πάντως ενδείξεις που συνδέουν την υποχώρηση των κοραλλιών με τις κλιματικές αλλαγές.
Τα κοράλλια σε μερικούς υφάλους φαίνονται να ανακάμπτουν, οι επιστήμονες ωστόσο δεν ελπίζουν ότι το φαινόμενο θα αναστραφεί στο άμεσο μέλλον.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλια και του Κέντρου Έρευνας για τις Κλιματικές Αλλαγές Tyndall στη Βρετανία ανέλυσαν τα αποτελέσματα 65 παλαιότερων μελετών σε 263 τοποθεσίες στην Καραϊβική.
«Αναφέρουμε μαζική υποχώρηση των κοραλλιών σε ολόκληρη τη λεκάνη της Καραϊβικής, με το μέσο κάλυμα σκληρών κοραλλιών στους υφάλους να έχει μειωθεί κατά 80%, από 50% σε 10% κάλυψη, σε τρεις δεκαετίες» γράφουν.
Ο ρυθμός καταστροφής των σκληρών κοραλλιών παρουσιάζει διακυμάνσεις από έτος σε έτος, αλλά γενικά δεν έχει μειωθεί από το 1975, όταν άρχισε η συλλογή στοιχείων.
Το διάστημα 1983 – 1984 ο ρυθμός καταστροφής ήταν ιδιαίτερα υψηλός, εξαιτίας του μαζικού θανάτου των αχινών που τρώνε τα φύκια και αφήνουν περισσότερο χώρο διαθέσιμο για την ανάπτυξη των κοραλλιών.
«Η ικανότητα των υφάλων της Καραϊβικής να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές τοπικές και παγκόσμιες περιβαλλοντικές αλλαγές ίσως έχει υπονομευθεί ανεπανόρθωτα» καταλήγουν οι ερευνητές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρίσιμο παιχνίδι στη Super League 2: Ο Πανιώνιος υποδέχεται την Καλαμάτα – Τα δεδομένα για την άνοδο
- Η Ρωσία εκτόξευσε ομοβροντία πυραύλων και drones στην Ουκρανία – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Παραιτήθηκε ολόκληρο το επιστημονικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ
- Κως: Κρατούμενοι συνεπλάκησαν σε πλοίο κατά τη μεταγωγή τους στις φυλακές του νησιού
- Ο πρώην σύζυγος της Μπρίτνεϊ Σπίαρς για τη σύλληψή της: Όλοι κάνουν λάθη – αξίζει την ιδιωτικότητα που χρειάζεται
- Live η «μάχη» του Πετρούνια στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μπακού


