36

Τα ευρωπαϊκά κρασιά θα γίνουν ακόμα καλύτερα με τη βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος Βάκχος, δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος θα χαρτογραφήσουν τους αμπελώνες και θα προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για τη γεωλογία των περιοχών όπου παράγονται οι καλύτερες ποικιλίες σταφυλιού.

«Η ανάλυση διαφορετικών τμημάτων γης θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ειδικές περιοχές όπου θα αναπτύσσονται καλύτερα συγκεκριμένες ποικιλίες» εξηγεί Λουίτζι Φούσκο της ESA.

Όπως αναφέρει το BBC, οι δορυφορικές εικόνες μπορούν να αναλυθούν με προγράμματα επεξεργασίας εικόνας για την εξαγωγή πληροφοριών όπως το υψόμετρο και η μορφολογία της περιοχής, η κλίση και η σύσταση του εδάφους και το ποσοστό υγρασίας.

Οι οινοποιοί θα μπορέσουν έτσι να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα χαρακτηριστικά του εδάφους επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού.

Οι δορυφόροι θα μπορούν επίσης να παρακολουθούν πώς μεταβάλλεται το χρώμα των αμπελώνων κατά την ωρίμανση των σταφυλιών, ώστε να μπορούν οι οινοπαραγωγοί να αποφασίζουν πότε θα αρχίσουν τη συγκομιδή.

Στο πρόγραμμα Βάκχος, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν 14 εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και οργανώσεις οινοπαραγωγών από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ