Επίσημη παρουσίαση της πρώτης «Ελληνιάδας» στη Θεσσαλονίκη
Γιορτή του Ελληνισμού φιλοδοξεί να αποτελέσει η «Ελληνιάδα», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από 25 έως 29 Ιουνίου. Τη Δευτέρα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, στο οποίο συμμετάσχουν 380 απόδημοι νέοι και νέες.
37
Γιορτή του απανταχού Ελληνισμού φιλοδοξεί να αποτελέσει η «Ελληνιάδα», που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Πολιτισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Το πρόγραμμα της «Ελληνιάδας», στο οποίο συμμετάσχουν 380 απόδημοι νέοι και νέες από όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της Ελληνιάδας Στέλιο Αγγελούδη και το γραμματέα του ΣΑΕ Γιώργο Παπαδόπουλο.
Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε τη σημασία της «Ελληνιάδας», ως μόνιμη και επαναλαμβανόμενη γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού για τη νεολαία του απόδημου Ελληνισμού, εν όψιν και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την ελληνικότητα, ως στοιχείο της οικουμενικής πολιτιστικής ταυτότητας, που συνοδεύει τις γενεές των ομογενών στις χώρες υποδοχής, ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες, μνημονεύοντας και τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη, που επί ημερών του ξεκίνησε η ιδέα της «Ελληνιάδας».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα νέα παιδιά της ομογένειας που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις θα ισχυροποιήσουν αυτή την αφετηρία για το ταξίδι στο χρόνο και στη δημιουργία.
Στο μήνυμα που απέστειλε, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Πολιτείας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, για μια παγκόσμια αθλητική και πολιτιστική συνάντηση του απανταχού Ελληνισμού στην πρωτεύουσα της Διασποράς, τη Θεσσαλονίκη, είναι πλέον πραγματικότητα» και πως η διοργάνωση της Ελληνιάδας «είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το ότι όλοι οι Έλληνες απόδημοι και μη, ενωμένοι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όνειρα και οράματα».
Το πρόγραμμα της Ελληνιάδας
Ο πρόεδρος της «Ελληνιάδας», Στέλιος Αγγελούδης παρουσίασε το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν 380 νέοι και νέες απόδημοι από όλες τις ηπείρους, εκ των οποίων 50 καλλιτέχνες και λογοτέχνες.
Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στη Μονή Λαζαριστών, το Ανοιχτό Θέατρο Πάρκου Ν.Ελβετίας, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς, το Ανοιχτό Θέατρο Κρύα Βρύση του Δήμου Πολίχνης, την πλαζ Αρετσούς, το καφέ Μίλητος στην πλατεία Μοριχόβου, στην Άθυτο της Χαλκιδικής και στο Ανοιχτό Θέατρο Γαβαλιώτισσα της Έδεσσας.
Η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει το βράδυ της 25ης Ιουνίου στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα των αθλητικών εκδηλώσεων αρχίζει την Τετάρτη, 25 Ιουνίου με δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες αντρών των ομάδων της Δυτικής Ευρώπης με την Αυστραλία και της Ανατολικής Ευρώπης με την Αφρική. Τις υπόλοιπες ημέρες θα διεξαχθούν αγώνες πάλης, τένις ανδρών και γυναικών, ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών, μπέιζμπολ, ταεκβοντό και κολύμβησης.
Παράλληλα, από τις 25 έως 29 Ιουνίου στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα λάβουν μέρος θεατρικά, χορευτικά και μουσικά σχήματα από το χώρο της Ομογένειας, όπως ο Θίασος «Παροικία» από τη Μελβούρνη, η Διδώ Λυκούδη από τη Γαλλία, το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Φάρου Φως» από την Αλεξάνδρεια, η συνθέτης και τραγουδίστρια Τζένι Νιόκος από τον Καναδά, το κουαρτέτο του γνωστού μουσικού από τη Ρωσία Βίκτορα Βασιλειάδη, το μουσικό σχήμα «Παλαμήδης-Aedos» του συνθέτη Παντελή Παλαμήδη από τη Βενεζουέλα, ο συνθέτης Χρήστος Ιωαννίδης από τη Μελβούρνη.
Επίσης, θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους ομογενών καλλιτεχνών, ενώ από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου με έργα ομογενών λογοτεχνών.
Η «Ελληνιάδα» θα διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Μέτρα για την προστασία των αστέγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες σε Αθήνα και Πειραιά
- LIVΕ: Ρεάλ Μαδρίτης – Λεβάντε
- Απέραντες οι φιλοδοξίες της Ρωσίας; – Γνωστός Βρετανός ιστορικός καταρρίπτει μύθους
- Συλλυπητήριο μήνυμα Κικίλια για τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδόγγονα
- Mayor: Μια γαστρονομική όαση στο κέντρο της Αθήνας
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μάντσεστερ Σίτι




